Romāns, nevis enciklopēdija • IR.lv

Romāns, nevis enciklopēdija

4
Foto — Reinis Hofmanis, F64
Anda Burve-Rozīte

Režisors Mihails Gruzdovs stāsta, kāpēc tieši 16.martā Nacionālajā teātrī būs viņa iestudētās Alekseja Ščerbaka lugas Piemiņas diena pirmizrāde. Tā vēsta par dažādās frontes pusēs karojušo Otrā pasaules kara veterānu drāmu

Gaišbrūno vaskadrānu ar neizteiksmīgu puķu rakstu atpazīt nav grūti, ja vien padomju laiki jums nav neskaidra sadaļa vēstures grāmatā, bet atmiņas, ko raisa smaržas, krāsas, faktūras un skaņas. Iespējams, tieši par to domājis režisors Mihails Gruzdovs, kopā ar scenogrāfu Reini Suhanovu veidojot spēles telpu izrādei Piemiņas diena. Tās pirmizrāde notiks 16.martā. 

Pārmaiņu laikus 90.gadu sākumā piedzīvojis gan lugas autors, Latvijā uzaudzis žurnālists un Afganistānas kara veterāns Aleksejs Ščerbaks, gan Gruzdovs. Režisors dzimis Valmierā, latvieša un krievietes ģimenē, Vahtangova teātra Ščukina Maskavas Teātra mākslas skolā studējis režiju un kopš 1993.gada aktīvi veido izrādes Latvijā. Strādājis visos lielajos Latvijas teātros un vairākkārt saņēmis Teātra balvu kā gada labākais režisors. Ir Latvijas Kultūras akadēmijas aktiermākslas pasniedzējs. Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris. Precējies ar aktrisi un režisori Indru Rogu. Izrādes Piemiņas diena tēma – Otrā pasaules kara laikā pretējās pusēs karojušu vīru attiecības un ģimeņu drāma – ir klātesoša Gruzdova paša ikdienas pieredzē un pārdomās par pasaules kārtību. Svarīgais jautājums, ko viņš uzdod: ko darīt ar vēsturisko patiesību šodien tā, lai nevis ievainotu, bet raisītu sapratni un saliedētu?

Esat pieķēries jutīgai tēmai. Vai nebija grūta izšķiršanās – iestudēt šo lugu?

Man viegli runāt par šo jautājumu, jo mans tēvs bija tīrs latvietis un mamma – tīra krieviete. Tāpēc es varu runāt no abām pusēm. Uzreiz piedāvāju šo ideju Nacionālajam teātrim, jo te ir kam spēlēt. Ļoti gribējās, lai izrādē piedalītos Uldis Dumpis, Ģirts Jakovļevs, Uldis Norenbergs. Galvenajā lomā izrādē būs Alise Polačenko. Viņa ir mana studente Kultūras akadēmijā, mācās aktiermeistarību 4.kursā. Pēc sižeta lomā jābūt jaunai meitenei.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu