Te pat zirgam jāsmejas (ja vien tas jau nebūtu frikadelēs) • IR.lv

Te pat zirgam jāsmejas (ja vien tas jau nebūtu frikadelēs)

2
Liellopu gaļas frikadeļu reklāma pie Ikea veikala Malmē. Kad atklājās, ka produktā ir arī zirgu gaļa, lielveikalu ķēde apturēja tā tirdzniecību.

Eiropas zirgu gaļas skandāls vairs nav tikai pārtikas drošības vai ražotāju godprātības jautājums. Tas arī uzmundrinājis eiroskeptiķus un dienasgaismā izcēlis neglītus aizspriedumus

Zuzannai Navelkovai tā bija kārtējā darbadiena. Uz galda gaidīja kilogramu smaga paka ar saldētām zviedru frikadelēm. «Nekas neparasts, normāla rutīna,» atceras čehiete, kas vada virusoloģijas nodaļu valsts finansētā veterinārijas laboratorijā Olomoucā, aptuveni 200 km uz austrumiem no Prāgas. Rutīna izrādījās normāla līdz tam brīdim, kad globālā koncerna Ikea gastronomijas produktā, veicot DNS analīzes, viņa atrada zirgu gaļu, kurai tur it kā nemaz nevajadzēja būt. Pati par sevi tā vēl nebūtu nekāda trauksme, jo laboratorijas uzdevums ir meklēt veselībai bīstamas vielas, nevis atmaskot melīgas produktu etiķetes. «Es pati noteikti ēstu šīs frikadeles,» saka Navelkova. «Nekādu problēmu.»

Tomēr viņas atklājums piemeta jaunu sparu sašutuma vētrā, kas jau janvāra vidū bija sākusies Īrijā un tūlīt pēc tam Lielbritānijā – abās valstīs zirgu gaļa tika atrasta pārtikas lielveikalos piedāvātajos liellopu gaļas hamburgeros. «Mēs pat nevarējām iedomāties, ka sekos tāda reakcija,» secina čehiete.

Vairākās Eiropas valstīs, kur katru gadu tiek apēsts tūkstošiem tonnu zirgu gaļas, tas pats par sevi varbūt arī nemaz nebūtu īpaša izbrīna vērts fakts. Taču skandāls ir izraisījis pavisam citas sekas. Tas metis neglītu ēnu uz eiropiešu lielāko sasniegumu – milzīgo vienoto tirgu, kurā preces un pakalpojumi drīkst brīvi šķērsot robežas. Un tagad patērētāji arvien biežāk sāk uzdot pamatotu jautājumu: kā ir iespējams, ka politiskais un ekonomiskais daudzvalstu bloks, kas izcēlies ar tādām sīkumainām instrukcijām kā norādes par tirgoto banānu formu vai burtu izmērs uz pārtikas etiķetēm, nespēja tikt galā ar daudz vienkāršāku uzdevumu – atšķirt liellopu gaļu no zirgu gaļas?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu