Dace Šīmane, sesku saimniece • IR.lv

Dace Šīmane, sesku saimniece

4
Džimmijs un Timmijs ir dvīņi. Saimniecei Dacei rokās ir izstādes Sesku pavasaris 2013 medaļa, ko saņēma visi seski, jo vietas netika dalītas.
Ieva Alberte

 

Timmijs nolauzis zobu. Jāņogsarkanajās acīs – asaras. Un tas viss – pirms Latvijas vaislas sesku izstādes Sesku pavasaris 2013. «Nu? Raudāsi?» saimniece Dace Šīmane prasa seskam. Vēl februārī viņš bijis labā formā un izstādē Igaunijā ieguvis divas balvas: kā labākais no albīniem un 2.vietu senioru grupā. Timmija brālis Džimmijs palicis piektais. «Tāpēc, ka Timmijam ir labi zobi. Viņš lieto «zobu diegu» – velk no dīvāna diegus,» smejas Dace.

Timmijs un Džimmijs izstādē ir vienīgie albīnie dvīņi. Saimniece Dace strādā finanšu jomā un katru dienu no Olaines braukā uz darbu Rīgā. Pirmo sesku Dace nopirka tirgū Ragaciemā, jo sudrabainais zvēriņš ar melnajām ķepiņām iepatikās. Seska Ūsiņa vecāki netika pareizi krustoti, tāpēc viņam bija iedzimtas kaites. Pēc gada zvēriņš nomira. Ūsiņa veterinārārste pastāstījusi, ka klubs Seskumīlis jau pusgadu meklē mājas diviem sesku puikām, kuru mamma pēc dzemdībām nomirusi. Uzzinājusi, ka puikas vēl dabūjami, Dace no prieka apraudājās.

Pirmo gadu ar sesku puikām bija ko noņemties – kamēr pierod pie saimnieka dienas režīma, kamēr iemācās pareizā vietā nokārtoties. Sākotnēji viņi aiz sevis atstāja dzeltenīgu sliedi. «Katru dienu jākopj māja, tad smaku nejūt,» saka Dace. Asi ožot tikai nekastrēti sesku tēvi un riesta laikā. Līdz gada vecumam seskus nekastrē, jo viņi vēl nav izauguši. Ja negribas vīrišķību nogriezt, var ielikt hormonu implantu, kas dziņas «nokauj». Priekšspēle seskam ir tāda: mīļoto vazā aiz čupra, līdz viņa saļimst bezspēkā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu