Mazais maksā vairāk • IR.lv

Mazais maksā vairāk

5
Andris K.Bērziņš

 

Konferences TechChill Baltics laikā satikos ar draugu no Lielbritānijas, kuram, tāpat kā man, pieder maza firma, kas pelna galvenokārt no konsultācijām un personīgām investīcijām. Cita starpā, mēs salīdzinājām grāmatvedības un administrācijas izdevumus un secinājām – manai Latvijā reģistrētajai firmai šie izdevumi divreiz pārsniedz viņa firmas izdevumus! Es jau zināju, ka Latvijas valsts apkrauj mazas firmas ar lielu birokrātiju, bet šis salīdzinājums demonstrēja situācijas nopietnību.

Mūsu valstī daudzi mazi sīkumi aizņem uzņēmuma vadības laiku (un grāmatvedības budžetu) ar nevajadzīgu papīru un dokumentu ražošanu. Tie sākas ar neskaitāmiem rīkojumiem, kas jāgatavo, lai noformētu komandējuma izdevumus un atvaļinājumu datumus – arī ja pats vadītājs un īpašnieks ir braucējs vai atvaļinātais! Tie turpinās ar Latvijas pasta prasībām uzrādīt notariāli apstiprinātas pilnvaras, lai cits var saņemt pasta sūtījumu, pat ja rokā ir oriģinālais piegādes paziņojums.

Ar progresīvo mikrouzņēmuma nodokļa likumu tika ieviesti prātīgi atvieglojumi pašiem mazākajiem uzņēmumiem, bet šie atvieglojumi būtu jāattiecina arī uz parastām SIA, kurām ir maz darbinieku, teiksim, līdz 20. Salīdzinot procentuāli pret ieņēmumiem, tieši maziem uzņēmumiem administratīvais slogs trāpa vissāpīgāk. Ar to saistīta vēl viena problēma – VID darbinieki bieži nav labi informēti par jaunākajiem likumiem un administrācijas atvieglojumiem, tāpēc grāmatveži turas pie veciem, labiem dokumentiem, lai apmierinātu pat visprasīgākos VID ierēdņus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu