Tiesnese ar krampi • IR.lv

Tiesnese ar krampi

7
Foto — Gatis Gierts, F64
Anita Brauna

Ja visi tiesneši būtu kā Ināra Šteinerte, uzticība Latvijas tiesu varai nebūtu tik zema. Šteinerti sauc par latviešu donkihotu, taču viņa pati skarbo darbu salīdzina ar Augeja staļļu tīrīšanu

Lai satiktu tiesnesi Ināru Šteinerti viņas pēdējā darba dienā, rinda kā pie Holivudas zvaigznēm – ar atvadu dāvanām strīpām nāk kolēģi un žurnālisti. Uz galda vijīga krēma kūkas, šokolādes konfektes un ziedu pušķi – zinot, ka karjeras laikā Šteinerte advokātus ar konfekšu kastēm un šampanieti ir triekusi prom, nodomāju, ka šim kabinetam tas droši vien ir netipisks skats. «To jums Arnis Krauze atnesa?» prasu par balonu rozā delfīna paskatā, kas redzams bildē, ko žurnālists pēc intervijas ar Šteinerti izplatījis sociālajos tīklos. «Tas man jau bija,» tiesnese dzirkstoši smejas. «Man mājās pilns ar mantiņām, kam smaidīgas, mīļas sejas. Man tās patīk, laikam tāpēc ka bērnībā mantu nebija.»

Maza auguma, neuzkrītošā apģērbā, kādreiz spurainās lokas nomainījis īss, pieglausts sirmu matu griezums. Šteinerte sirsnīgi čalo, plēš jokus un ir negaidīti atvērta – ne miņas no bargās tiesneses mantijā, kas tiesas zālē spēja panākt tādu godbijību un cieņu kā neviens cits. Latvijas, šķiet, slavenākā tiesnese kopš pagājušās nedēļas ir aizgājusi pensijā.

«No vienas puses, ir bēdīgi. Bet tāda ir dzīve – savs laiks darbam, savs atpūtai,» Šteinerte, visticamāk, vēl strādātu, ja tiesnešiem nebūtu noteikts 65 gadu vecuma cenzs. Viņa šim gadu slieksnim ir mazliet pāri, jo bija saņēmusi atļauju pabeigt sāktās lietas. Pēdējā, kā daudzas viņas karjerā, atkal jau izrādījās smaga – gan morāli, gan juridiski. «Sadalīts līķis, galvu tā arī neatrada,» tiesnese noskurinās. Dzīvokļa dēļ noslepkavots bezspēcīgs pensionārs, starp apsūdzētajiem – iepriekš vairākkārt tiesāts bīstams recidīvists.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu