Uz jaunu «zelta tiltu»? • IR.lv

Uz jaunu «zelta tiltu»?

4
Aivars Ozoliņš

Premjerministrs Dombrovskis mēģina paslēpt savu politisko atbildību

Piedāvādams satiksmes ministra amatam Anriju Matīsu, premjerministrs Valdis Dombrovskis slavēja ministrijas valsts sekretāra pieredzi un arī «politisko neatkarību». Pieredzi ministrs var likt lietā dažādi, bet dzirdēt no parlamentāras republikas valdības vadītāja par bezpartejiskumu kā priekšnoteikumu ministra amatam ir patiešām ērmoti.

Dombrovskis neviļus uzbur ainu ar viņa tagad slavētajiem kritērijiem atbilstošu valdību – ministriju priekšgalā ir ierēdņi un nozaru profesionāļi, bet viņš pats, būdams vēlēts partijas biedrs, vai nu galīgi neiederas šādā valdībā, vai nu iznāk esam tāds kā valsts prezidents, nevis premjerministrs. Kā tas ir, piemēram, Krievijā un citur prezidentālās valstīs, kur valsts vadītājs saliek ministriju priekšgalā profesionālus vai vienkārši sev personiski lojālus činavniekus.

Jāatgādina, ka tieši Dombrovskis pirms šīs Saeimas vēlēšanām kā vienu no galvenajiem kritērijiem ministru izvēlē līdzās profesionalitātei un pieredzei bija nosaucis «vēlētāju sniegto uzticību». Un pēc vēlēšanām šo kritēriju lika lietā, nepiedāvādams ministru amatus vēlētāju izsvītrotajiem partijas biedriem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu