Tev būs reemigrēt! • IR.lv

Tev būs reemigrēt!

6
Zīmējums — Corbis/Scanpix

Valdībai netrūkst ambīciju – līdz 2030.gadam tā vēlas uz Latviju atpakaļ atsaukt vairāk nekā 100 tūkstošus aizbraukušo pilsoņu. Taču reemigrācijas atbalsta plānā trūkst empīrisko datu un zināšanu par reālajiem cilvēkiem, kuri apvienoti ar vienu tehnisku terminu «mērķauditorija».  Citu valstu pieredze brīdina – kampaņā iztērēti miljoni negarantē veiksmi. Varbūt pie īstā risinājuma nonāktu emigrantu «parlaments»?

Ja kāds zvana no pilsētas astoņu laika zonu attālumā, tad klausule jāceļ, arī esot sapulces vidū. Galu galā, tai jābūt svarīgai ziņai, ja komunikācijai tiek izmantots telefons, nevis e-pasts vai Skype. Šoreiz zvanītāja ir mana 26 gadus vecā meita Daina, kuru darba devējs no Londonas nosūtījis komandējumā uz Sietlu ASV. Par laimi, nekas ļauns ar viņu nav atgadījies – starpkontinentālā zvana iemesls ir Dainas neizpratne par Latvijas valsts iestāžu neelastību. Ar izcilību pabeigusi universitāti Kanādā un trīs gadus nostrādājusi Londonā, viņa ir nolēmusi atgriezties Rīgā un pieteikusies uz vakanci valsts iestādē, kas šķita pilnībā atbilstam viņas spējām un kvalifikācijai. Pieteicās un aizlidoja uz Sietlu. Tur viņu pirms rītausmas pamodināja zvans no Rīgas – Dainai paziņots, ka rīt jāierodas uz atlases pirmo kārtu Rīgā, kurā būs jāraksta pārbaudes darbs. 

Paskaidrojusi, ka termiņš «rīt» nebūtu reāls pat tad, ja viņa atrastos Londonā, nemaz nerunājot par 8000 kilometrus attālo Sietlu, Daina ierosināja kārtot pārbaudi elektroniski. Nē, zvanītājs palicis pie sava – pārbaudei jānotiek Rīgā, jo tāda ir kārtība. Daina bija vīlusies – kā tad tā, vai tiešām priekšraksti ir svarīgāki par labiem kandidātiem? Man nebija ko viņai atbildēt. Ironiskā kārtā tieši tobrīd biju sākusi pētīt valdības priekšlikumus reemigrācijas atbalsta pasākumiem, un Dainas zvans kalpoja kā ilustrācija būtiskam šā plāna šķērslim – izpratnes trūkumam par to, kāda ir ārpus Latvijas esošo cilvēku dzīves realitāte. Tiesa, Dainas stāstam beigas izrādījās labas – potenciālais darba devējs pēc piecām stundām e-pastā paziņoja, ka elektroniska pārbaudes darba kārtošana tomēr būs iespējama un arī interviju varēs veikt Skype. Elastība tomēr ir iespējama!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu