Ķīļa uzstādījumu labi saprotu • IR.lv

Ķīļa uzstādījumu labi saprotu

7
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

Sanda Liepiņa starptautisku karjeru pārtrauca, lai ļautu bērniem izaugt par latviešiem. Kļuvusi par Izglītības ministrijas valsts sekretāri, viņa vēlas panākt, lai Latvija izglītības jomā ir soli priekšā citiem

Lai arī pusdienu saruna kafejnīcā Da-Da ieplānota labu laiku iepriekš, tikšanās reizē neizbēgami nākas izjust to, ka Sanda Liepiņa ir kļuvusi par valsts sekretāri šīs valdības trauksmainākajā ministrijā. Pusdienu laiku ir saīsinājusi negaidīta sanāksme Saeimā, un viņa pasūta ēdienu, ko var dabūt ātri – vjetnamiešu zupu. «Nostalģija?» jautāju, zinot, ka Liepiņa tikko pārcēlusies no Vjetnamas, kur nodzīvoja divus gadus, strādājot Pasaules Bankas grupā ietilpstošajā Starptautiskajā finanšu korporācijā. «Zupa nedomājot iekrita acīs,» viņa atbild, kaut arī «šādā virzienā» ēdienu izvēloties parasti.

Kaut Sandas Liepiņas vārds publiski nav plaši zināms, Pasaules Bankas hierarhijā tik augstu tikuši latvieši ir retums. Starptautiskajā finanšu korporācijā Liepiņa vadīja uzņēmējdarbības vides virzienu Austrumāzijas un Okeānijas reģionā, pirms tam šos pašus pienākumus veica Eiropā un Centrālāzijā.

Tramplīnu uz starptautisku karjeru radīja labi paveikts darbs valsts pārvaldē tepat Latvijā – 90.gadu beigās Liepiņa strādāja Latvijas Attīstības aģentūrā. Tajā tapušo pasākumu plānu administratīvo šķēršļu novēršanai biznesam un sadarbību ar Ārvalstu investoru padomi starptautiskās organizācijas novērtēja kā «inovatīvu praksi», un, kā stāsta Liepiņa, «uz tā viļņa» Pasaules Banka lūdza viņu prezentēt Latvijas pieredzi citām tālaika ES kandidātvalstīm un Austrumu kaimiņvalstīm. Šos pakalpojumus Liepiņa kādu laiku arī sniedza kā individuālais komersants gan Latvijā, gan ārpus tās Pasaules Bankas un Eiropas Komisijas projektos. 2005.gadā viņa pieteikusies darbā uz amatu Pasaules Bankā, un «tā es tur nonācu».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu