Holivudas intrigas • IR.lv

Holivudas intrigas

3
Filmas epizode ar amerikāņu specvienības karavīriem pie dzīvojamās mājas Pakistānā, kur tika atrasts un nogalināts terorists Osama bin Ladens

Filma Slepenā operācija «30 pēc pusnakts» Amerikā ir izraisījusi kaismīgas diskusijas par spīdzināšanu

Pirmo nedēļu Latvijas skatītāju vērtējumam pieejama Katrīnas Bigelovas jaunā filma Slepenā operācija «30 pēc pusnakts» (Zero Dark Thirty). Filma, kas jau pirms nonākšanas uz kinoteātru ekrāniem un uzreiz pēc tam ir izraisījusi virkni kontroversiālu diskusiju – vispirms jau ASV. 

Sākot ar to, ko tad, galu galā, nozīmē filmas nosaukums, un beidzot ar to, vai filmas pirmajās pārdesmit minūtēs pietiekami uzskatāmi demonstrētās «pastiprinātās pratināšanas metodes» ir bijušas attaisnojamas cīņā ar lielo ļaunumu – teroristisko organizāciju al-Qaeda

Attiecībā uz filmas nosaukumu, šķiet, ir jāpieņem filmas režisores Bigelovas skaidrojums, ka «tas ir militārs jēdziens, kas apzīmē pusstundu pēc pusnakts, un vienlaikus attiecas uz slepenību un tumsu, kas pārklāj veselu desmitgadi ilgu misiju». Lai gan militārās terminoloģijas zinātāji pauž arī citus skaidrojumus, filmas veidotāju izpratne acīmredzot ir svarīgāka – jo tieši tā viņi to redz.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu