Jānis Porietis, spēlēja inaugurācijā • IR.lv

Jānis Porietis, spēlēja inaugurācijā

2
ASV prezidenta Baraka Obamas inaugurācijas ceremonija 21.janvārī. Trompetistu grupas pirmajā rindā otrais no labās — latvietis Jānis Porietis, kurš Amerikā doktorantūrā studē trompetes spēli.
Ieva Alberte

 

Zvanīja mobilais. «Tu sēdi?» Jānim jautāja profesors. Kanzasas Universitātes trompešu ansambli aicinot spēlēt Amerikas prezidenta inaugurācijas ceremonijā. Līdz tai bija atlikušas 11 dienas. Lai spēlētu inaugurācijas parādē, sacenšas ap diviem tūkstošiem grupu, taču kādi no apstiprinātajiem trompetistiem pēkšņi atteicās. Vēl citi nepiekrita, jo nemākot spēlēt un soļot vienlaikus. Veiksme krita kanzasiešiem, kuri arī ikdienā nemaršēja, tomēr apņēmās to iemācīties. «Tā nav vienkārša soļošana, bet tā sauktais rolling feet, lai skaņa veidojas līgana,» intervijā skaipā saka Jānis, kurš Kanzasas Universitātes doktorantūrā studē trompetes spēli. 

Uz inaugurāciju Vašingtonā kanzasieši ar autobusu brauca 21 stundu. Agri no rīta Pentagonā bija drošības pārbaude. Uz jumtiem snaiperi, visapkārt tik daudz policistu, ka šķiet – gandrīz pa vienam uz katru iedzīvotāju. Mūziķus aizveda uz telti, lai viņi gaidītu savu kārtu parādē. «Iespējas apsēsties nebija, nostāvējām trīs stundas.» Parādei vajadzējis sākties plkst.14.35, taču «prezidents nolēma piestāt, lai sasveicinātos ar tautu, un viss iekavējās par divām stundām». Tikmēr vietējā TV stāstīja par parādes dalībniekiem. Pieminēja, ka starp trompetistiem ir studenti no Latvijas un Ķīnas. «Prieks, ka Latvijas vārds izskanēja. Patriotiskas jūtas uzjundīja.»

Kanzasas trompetistu gājiens bija aptuveni divus kilometrus garš. Obama uz to noraudzījās no stiklotas nojumes un cēlās kājās, lai godinātu sveicējus. Arī Kanzasas pūtējus. «Es viņu neredzēju, jo nevarēju pagriezt galvu ne pa labi, ne pa kreisi. Bija jāsoļo un jāskatās notīs,» atceras Jānis. Spēlējuši divus skaņdarbus: Home on the Range un Fanfare. «Tas bija vēsturisks, neaizmirstams un pacilājošs mirklis.» Pēc spēlēšanas pūtēji paēduši un autobusā aizmiguši. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu