Maskavas melnie gulbji • IR.lv

Maskavas melnie gulbji

2
Maskavas Lielā teātra baleta mākslinieciskais vadītājs Sergejs Fiļins pirmdien devās uz Vāciju, lai turpinātu ārstēties slimnīcā Āhenē. «Man nerūp sejas vai matu izskats. Esmu gatavs būt plikpauris un izskatīties kā Frankenšteins. Tas neietekmēs manu sirdi un manu dvēseli. Enerģiju galvenokārt veltu redzes atgūšanai.»

Krievijas un pasaules mākslas pasauli ir satriecis uzbrukums Maskavas Lielā teātra baleta mākslinieciskajam vadītājam, ielejot sejā sērskābi. Kamēr ārsti cīnās par viņa redzes saglabāšanu, klīst dažādas baumas: uzbrukuma iemesls varēja būt profesionāla greizsirdība, biļešu rekets vai pat sekss

Vīrietis lūdz, lai viņu piesaka vienkārši kā «Andreju». Tas, protams, nav viņa īstais vārds. Uz interviju kādā Maskavas kafejnīcā viņš ierodas melnā džemperī ar augstu apkakli. Pirms tam bijis policijā sniegt liecības.

Nākamās četras stundas viņš aizgūtnēm stāsta par Lielo teātri. Ir sajūta, ka pārsteidzošais vārdu birums ir kā savdabīga sirds izkratīšana. Viņš stāsta, ka teātrim ziedojis visu savu mūžu. «Tas ir mūsu nacionālais dārgums, bet tagad tā reputācija ir sabojāta.» Viņaprāt, pasaulslavenais teātris ir pārvērties par «bandītu midzeni». 

Teātra aizkulišu dzīvi Andrejs pazīst jau vairākus desmitus gadu. Viņš apgalvo, ka labi zina, kuri cilvēki, piemēram, savās interesēs izmantoja 21 miljardu rubļu (360 miljoni latu) izmaksājušo teātra rekonstrukciju – sešus gadus (no 2005. līdz 2011.gadam) ilgušās pārveides laikā uz dažām izredzēto «dāčām» aizceļoja Staļina laika vāzes un citas no teātra nozagtas vērtības. Viņš zinot, kuri cilvēki nopelna procentus, pārdodot pieprasītākās biļetes melnajā tirgū. Viņš zina, kurš dejotājs ir kāda oligarha pašreizējais mīļpuisītis. Visus šos uzvārdus viņš esot nosaucis policijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu