Fizikas stundā dzied Madonna • IR.lv

Fizikas stundā dzied Madonna

3
Rožupes pamatskolas literatūras skolotāja Ilze Mazpane ar audzēkņiem.
Ieva Alberte

Piekto reizi jauni cilvēki kļūst par skolotājiem Latvijas skolās. Kas viņu pieredzē ir tāds, ko jau rīt varētu darīt, lai skola būtu labāka. Ko mainīt?

Makdonalds. Tas būtu Ilzes Mazpanes nākamais klients, ja viņa turpinātu darbu reklāmas aģentūrā Rīgā. Iepriekš viņa bija strādājusi ar apdrošināšanas kompāniju, rakstījusi tekstus bukletam par kaķu pārtiku un kaķu horoskopiem. «Jutu iekšēju pretestību,» Ilze atceras, kāpēc nolēmusi darbu pamest. Reklāmas jomā bija ciniska attieksme pret vērtībām. Kad tika atlasīti cilvēki klipiem, par viņiem runāja kā par lietām. Ilze beigusi filozofus, kur izpratne par vērtībām bija krietni citāda nekā reklāmā. «Ik pa laikam jautāju sev – kas aiz tā visa paliek? Manas radošās pašizpausmes gribēja iegūt ilgstošāku un paliekošāku formu.» Ideālisms Ilzei no vecākiem – abi ir tautfrontieši, visa ģimene 1989.gadā stāvējusi Baltijas ceļā.

Lasot par programmu Iespējamā misija, Ilzi pārņēma patīkams siltuma vilnis, un viņa saprata, ka tas domāts viņai. Pieteicās, izturēja vairākas konkursa kārtas un vasaras skolā Cēsīs izmēģinaja skolotājas darbu, mācot nesekmīgus bērnus.

Iespējamā misija ir izglītības programma, kuru dibināja Swedbank, Lattelecom un Ideju Partneru fonds. Šī ideja darbojas arī citās valstīs. Mērķis – stiprināt izglītību kā vērtību Latvijā, palīdzot talantīgiem augstskolu absolventiem kļūt par iedvesmojošiem skolotājiem un nākotnes līderiem. Attīstīt radošo domāšanu, mācīšanās prasmes mūža garumā, uzņēmību. Par skolotājiem kļūst cilvēki bez pedagoģiskās izglītības, viņus apmāca speciālā programmā. Jaunie skolotāji saņem gan algu, gan Iespējamās misijas stipendiju. Līdz 3.martam Iespējamā misija gaida pieteikumus no tiem, kuri vēlas jau šogad septembrī būt skolotāji.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu