Poga vai sirds? • IR.lv

Poga vai sirds?

5
Operas pirmā daļa ļauj ielūkoties iestudēšanas aizkulisēs. Otrā daļa stāsta par mazo skursteņslauķa mācekli Semu, kuram jācieš no meistara Melnā Boba un viņa nerātnā dēla Klema pāridarījumiem.

Izrādes Spēlēsim operu «Mazais skursteņslauķis»! nodoms ir atklāt operas žanra burvību bērniem

Jāteic, bija jau pēdējais laiks. Pēc krāšņās Putnu operas (pirmizrāde 2000.gada decembrī) jaunā paaudze un tās radītāji gana ilgi gaidīja jaunu izrādi bērniem Latvijas Nacionālajā operā. 

Britu komponista lorda Bendžamina Britena simtgadē, ko 2013.gadā plaši atzīmēs visā pasaulē, nu arī 21.gadsimta pirmajā desmitgadē dzimušie Latvijas bērni tikuši pie sava Mazā skursteņslauķa – pie operas izrādes par mazo Semu, kuram par vēdera tiesu jāberž dūmvadi un skursteņi bagāto ļaužu mājās, veicot grūtu un bīstamu, veselībai kaitīgu darbu. Kad Sems iesprūst skurstenī, bērni ar sev raksturīgo tiešumu un drosmi viņu izglābj no bargajiem pieaugušajiem, kas mazo zēnu bez žēlastības vēlas paverdzināt. Gribētos jau, lai uz mūsu teātru skatuvēm bez lieliem pārtraukumiem līdzās vējam vītolos dzīvotu gan Kestnera, gan Lindgrēnes Emīls, arī Karlsons, Pepija, Ronja un brāļi Lauvassirdis, Makss un Morics, Doktors Dūlitls, Mērija Popinsa, Hanss un Grētele uz slidām, Punktiņa un Antons, Vārnu ielas republikāņi, Laimes lācis, Brigaderes Sprīdītis un Annele un daudzi citi iemīļoti, būtiski bērnu kultūras tēli. Diemžēl demogrāfijas un teātru budžetu skaitļi, tūrisma nozares rādītāji Latvijā nepieļauj šādas izrāžu politikas veidošanu. Tādēļ priecāsimies par to, kā ir un kas ir. 

Un ir tā, ka par jauno uzvedumu Nacionālā opera skatītājiem paziņo jau garderobē, jo ierasto kvadrātveida spilvenu vietā, ar kuru palīdzību augumā mazākie skatītāji sev nodrošina labāku skatuves redzamību, šajā izrādē sēdvietu paliktņi ir stilizētu krāsainu pogu formā. Kurš gan nezina ticējumu par pieskaršanos skursteņslauķa pogai, kas nesot veiksmi! Un spilgti toņi tik dabiski piestāv bērnu pasaulei!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu