Lielāks par dzīvi • IR.lv

Lielāks par dzīvi

8
Foto — Emīls Desjatņikovs, F64
Ieva Puķe

Mārtiņš Blunoss (52) savā ar Michelin zvaigznītēm godalgotajā restorānā Lettonie servēja aukstu boršča želeju ar skābu krējumu un siltiem pīrādziņiem. Pašlaik viņš apsver iespēju tandēmā ar Mārtiņu Rītiņu strādāt Vincentā

Pasaulē pazīstamais latviešu pavārs, kura divi restorāni Anglijā savulaik ir tikuši pie Michelin zvaigznītēm, Latvijā ir bijis tikai divas reizes, katru – pa pāris dienām. Pirmā vizīte notika agrā jaunībā, pirms vairāk nekā 30 gadiem, otrā – pagājušā gada nogalē, kad Mārtiņš Blunoss (Martin Blunos) pēc vārdabrāļa Mārtiņa Rītiņa uzaicinājuma piedalījās Latvijas televīzijas ēdienu raidījumā.

Mūsu saruna Vincentā ir nedaudz haotiska: virtuvē jau satraukti mīņājas filmēšanas grupa, ik pa brīdim no turienes uz restorāna ēdamzāli teciņiem steidzas virspavārs Ivans Šmigarevs, atrādot raidījuma galvenajam varonim sastāvdaļas maltītei, ko viņš uzburs televīzijas skatītājiem. «Ļoti labi, perfekti, jā, viss kārtībā,» Mārtiņš Blunoss, mierīgi smaidot zem savas firmas zīmes – vaļa ūsām -, uzmet ātru skatienu kolēģa pūliņu rezultātam. Man skaidro, ka tūlīt tapšot kaut kas «pavisam vienkāršs» – Eiropā labi pazīstamā makrele jeb skumbrija, marinēta vodkā, cepta uz grila karamelizētā cukurā, ar biešu salātiem, un jērs ar ķiplokiem un sīpoliem. «Es gribu uztaisīt ēdienu tādā «Austrumi satiek Rietumus» stilā, atzīmēt savas latvieša saknes,» Blunoss bilst. Pazīstamais britu TV pavārs, kas piedalījies tādos raidījumos kā Food Poker, Cooks, Great Food Live, Food Uncut, Saturday Kitchen, atbraucot uz Rīgu, esot apjautājies Rītiņam, kas viņam krājumā, tad ātri izlēmis, ko taisīs. «Mēs abi esam no tās paaudzes, kam patīk runāt, raidījums vairāk būs divu vīru saruna.» 

Janvāra otrajā pusē sazvanot Blunosu Anglijas pilsētā Bātā, izrādās, ka šī saruna ir ieilgusi: patlaban tiekot apsvērta iespēja, ka viņš varētu uz kādu laiku pārcelties uz Rīgu, tandēmā ar Rītiņu saimniekot Vincentā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu