Brauciens uz elli • IR.lv

Brauciens uz elli

5
Islāmistu kaujinieki pie kāda policijas iecirkņa Mali ziemeļaustrumu pilsētā Gao.

Daudziem par pārsteigumu, Francija ir sākusi jaunu militāru operāciju ārvalstīs – tās mērķis ir ierobežot islāma fundamentālistu izplešanos Mali. Taču militārajai kampaņai, visticamāk, ir daudz lielāks mērķis: novērst teroristu un ekstrēmistu nostiprināšanos Āfrikas ziemeļos


Mali ziemeļu daļa pašlaik ir principā nepieejama žurnālistiem. Kopš pagājušā gada pavasara, kad to savā kontrolē pārņēma islāma fundamentālisti, ziemeļu teritorijās dzīve rit pēc šariata likumiem*. Islāma fundamentālisti laulības pārkāpšanā apsūdzētos apmētā ar akmeņiem līdz nāvei, zagšanā vainotajiem amputē rokas un ir apklusinājuši jebkādu opozīciju. Eksotiskajā tūrisma galamērķī – Timbuktu pilsētā – viņi ir nopostījuši senas kapenes, kuras UNESCO bija ierakstījusi pasaules kultūras mantojuma sarakstā.

Apzinoties iespējamos riskus, Der Spiegel žurnālists Pols Hiacints Mbens (39) no Mali galvaspilsētas Bamako, kas līdz šim spējusi atvairīt islāmistus, nolēma doties komandējumā uz valsts ziemeļiem. Pirms brauciena viņš vairākas nedēļas uzturēja sarunas ar islāmistu līderiem, cenšoties panākt sev drošas pārvietošanās iespējas. Viņam bija jāizpilda vairāki nosacījumi: nākamo trīs nedēļu laikā žurnālists drīkst valkāt tikai islāmistiem pieņemamu apģērbu, viņam jāļauj regulāri pārmeklēt bagāžu un jāakceptē iespēja, ka vairākas reizes varētu tikt pratināts.

Kad ceļojums beidzot sākās, viņš ne reizi neatklāja, kur plāno pavadīt nākamo nakti. Viņš ne reizi nenakšņoja vienā un tajā pašā vietā divreiz. Un visu laiku dzīvoja bailēs, ka varētu tikt nolaupīts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu