Meli par slikto holesterīnu • IR.lv

Meli par slikto holesterīnu

7

 

Žurnāla Ir 10.janvāra numura rakstā Marš pie ārsta! minēts Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (ĢĀA) viedoklis, ka «zema blīvuma lipoproteīnu holesterīna (ZBLH) noteikšana kā kritērijs domāts statistikai un tam nav tālāku seku ārstēšanā, jo valsts šai slimībai nenodrošina apmaksātus kompensējamos medikamentus». Tie ir klaji meli!

Pirmkārt, ZBLH jeb «sliktā holesterīna» līmenis asinīs ir viens no vissvarīgākajiem faktoriem, kas tieši veicina sirds un asinsvadu slimības. Jau vismaz 20 gadus pasaulē ir skaidri definēti ar zālēm sasniedzamie ZBLH rādītāja mērķi, kas uzskatāmi par kardioloģisko pacientu labas aprūpes svarīgāko sastāvdaļu. Tā ir medicīnas ābece.

Otrkārt, medikamenti, kas pazemina ZBLH, Latvijā tiek kompensēti jau vismaz 15 gadus, turklāt to pieejamība ir uzlabojusies – zāles kļuvušas ievērojami lētākas un pacientu līdzmaksājums pārsvarā ir tikai 1-3 lati mēnesī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu