Slidenais stikla kalns • IR.lv

Slidenais stikla kalns

4
LNB jaunās ēkas atklāšana plānota šāgada beigās.

Bibliotēkas infrastruktūras būve tā novilcināta, ka notiks bez konkursa, tāpēc lēmuma tiesiskums tiek apšaubīts

Gluži kā Antiņš, trīs reizes jājot stikla kalnā, arī Kultūras ministrija trīs piegājienos meklējusi Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas infrastruktūras izbūvētāju. Šķiet, trešā reize būs izšķirošā, un mēneša laikā uzzināsim, vai ir cerības solīto Gaismaspils atklāšanu sagaidīt nākamajā gadumijā. Taču ieilgušais sagatavošanās process ir novilcināts tik ļoti, ka infrastruktūras izbūvētājs tiks izvēlēts bez konkursa, un, visticamāk, tas būs Gaismaspils būvniecības ģenerāluzņēmējs – Nacionālā būvkompāniju apvienība (NBA), kuras vadītājs Māris Saukāns ir labos draugos ar kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi (Nacionālā apvienība).

Kultūras ministrija (KM) gan iespējamo interešu konfliktu noliedz un infrastruktūras izbūves aizkavēšanos aizbildina ar ekonomisko krīzi, tomēr būvniecības sabiedriskais uzraugs Delna iepirkuma procesā saskata varbūtēju prettiesisku rīcību. Viņuprāt, būtu jāizsludina atkārtots konkurss, pat ja tas nozīmētu ēkas būvniecības termiņu pagarināšanu. Delna pasūtījusi juridisko izvērtējumu, vai KM organizētais iepirkuma process atbilst Eiropas Savienības (ES) tiesas praksei. Savukārt gan arhitekta Gunāra Birkerta pārstāvis arhitekts Mārcis Mežulis, gan LNB Atbalsta biedrība uzskata, ka ieslīgt tiesiskos strīdos vairs nav laika, jo nākamgad Gaismaspilī jau ieplānoti Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumi, bet 2015.gadā, kad Latvija kļūs par ES prezidējošo valsti, tur paredzētas augsta līmeņa starptautiskas sanāksmes.

Neveiksmīgie konkursi

LNB jaunās ēkas atklāšanu KM solīja jau uz pērno 18.novembri, tomēr vēlmes nesakrita ar iespējām, tāpēc lentītes griešana pārcelta uz šo gadu. LNB infrastruktūras būvdarbu pirmajai kārtai – pieslēgšanai ārējiem inženiertīkliem un piegulošās teritorijas izbūvei – vajadzēja sākties pagājušā gada pavasarī, tomēr vēl šogad janvārī KM nav spējusi izvēlēties, kurai būvkompānijai infrastruktūras darbus uzticēt. Bez šo darbu veikšanas ēku nevar nodot ekspluatācijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu