Pašam sava attīstība • IR.lv

Pašam sava attīstība

6
Foto — Reinis Hofmanis, F64
Anda Burve-Rozīte

Jaunā Rīgas teātra aktieris Ģirts Krūmiņš (46) novembrī saņēma Spēlmaņu nakts balvu kā sezonas labākais aktieris. Viņš ir viens no visretāk intervētajiem un noslēpumainākajiem Latvijas aktieriem

Iespējams, es īpaši piedomātu par savu uzvedību, ja pirms intervijas būtu noskaidrojusi, ka Ģirts Krūmiņš prot lieliski parodēt svešus cilvēkus – acumirklī uztver viņu būtību un trāpīgi attēlo. To es līdz tikšanās brīdim nezinu. Toties Ģirts zina, ka ir mans mīļākais latviešu aktieris. Kad novembra beigās viņš, atrodoties viesizrādēs Francijā, saņēma Spēlmaņu nakts balvu kā 2011./2012.gada teātra sezonas labākais aktieris, es pasteidzos paziņam, aktiera tuvam draugam, izteikt lūgumu – lai nodod sveicienus.

Ģirtu Krūmiņu atceros no viņa pirmajām izrādēm Jaunajā Rīgas teātrī, kad tur sāka iestudēt Alvis Hermanis – 1994.gadā Krūmiņš spēlēja Oskaru Vaildu izrādē Doriana Greja ģīmetne. Viņa partnere Doriana Greja lomā bija aktrise Elita Kļaviņa. «Garām rokām, vizuāli neparasts. Ar savu izteiktu patību,» pirmo kopējo izrādi atceras Kļaviņa. Hermanis tolaik savām izrādēm piesaistīja neparastas, spēcīgas personības. Nu jau daudzus gadus tās veido šā teātra trupas kodolu. Arī Krūmiņš. Katru mēnesi viņš nospēlē aptuveni 15 izrādes. 

Kopš laika, kad redzēju aktieri pirmajās lomās, pagājuši gandrīz 20 gadi. Pirms Ziemassvētkiem es viņu sastapu aci pret aci – intervijā. Nebija aukstākā šīsziemas diena, bet, ienācis restorāna siltumā, viņš dūnu jakā drebinājās. Rokas ledaini aukstas. Taču sirsnīgs rokasspiediens. «Mana pēdējā intervija (viena no retajām) bija pirms kādiem pieciem gadiem saistībā ar izrādi. Vai nu tāpēc, ka neatbilstu žurnālu prasībām, vai…,» viņš neturpina varbūtības. Aktiera melnajam džemperim pieķērusies dūnu spalviņa no virsjakas. Vēlāk uzzinu, ka Krūmiņš ir pedantisks – gan darbā, gan dzīvē. Nianse par dūnu spalviņu liek man pasmaidīt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu