Mūžamzaļš • IR.lv

Mūžamzaļš

6
Foto — Gatis Gierts, F64
Ieva Puķe

No politikas skatuves 2003.gadā nomestais ārsts Āris Auders (50) pierādījis, ka spēj veikt brīnumus ne tikai operāciju zālē. Pēdējos septiņos gados viņš sagatavojis fundamentālu enciklopēdiju par skujkokiem angļu valodā

Ziniet, es gandrīz apraudājos, – Āris Auders atzīstas, atceroties, kā pirms pusgada pastā saņēmis divus smagus sējumus angļu valodā ar paša vārdu un uzvārdu uz vāka. Karaliskās dārzkopju biedrības skuju koku enciklopēdija: visaptveroša šķirņu un sugu rokasgrāmata. Emocijas mīkstinājusi situācijas pragmatiskā puse. «Man bija jāmaksā muitas nodoklis par savu grāmatu, kas man kārtējo reizi atgādināja, cik nepilnīga ir mūsdienu sabiedrība, bet tam es tiku pāri,» viņš piebilst.

No brīža, kad Auders sācis vākt informāciju šim izdevumam, ir pagājuši septiņi gadi. Tas noticis, tiklīdz pabeigts darbs pie latviešu valodā iznākušās grāmatas Dārzs. Latviešu lasītājiem Auders sniedza ieskatu dārza ierīkošanas prasmēs un stāstīja par kokaugu formām, savukārt Lielbritānijā izdotajai enciklopēdijai fotografēja un aprakstīja skujeņus, apbraukādams stādaudzētavas visos kontinentos, izņemot Antarktīdu, jo, kā pats smejas, tādu tur vienkārši nav. Maratons noslēdzies ar Honkongas tipogrāfijā pavadītu nedēļu, lai personīgi pārliecinātos, ka nodrukāto fotogrāfiju krāsa ir maksimāli tuvu oriģinālajai.

Skujkoku bībele

Visu laiku plašākajā un pilnīgākajā skujkoku grāmatā uzskaitītas 615 sugas ar apakšsugām un vairāk nekā 8000 šķirņu, tā ilustrēta ar vairāk nekā 5000 fotogrāfiju, no kurām lielāko daļu uzņēmis pats Auders. «Skujkoku bībele», kā jauno grāmatu nosaukusi britu dārzkopības mediju ģilde, iekļuvusi tās veidotajā 2012.gada uzziņu literatūras finālistu sarakstā, Āris Auders lepni stāsta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu