Līdzdalības aicinājums • IR.lv

Līdzdalības aicinājums

6
Izrādes dramaturgs un vienīgais izpildītājs Jānis Balodis.

Izrāde Nacionālais attīstības plāns – vai vispār ir cerības izsist valsts mašinēriju no ierastajām sliedēm 

Nacionālais attīstības plāns ir inspirējis teātra izrādi – šāda iedzīvotāju līdzdalības forma noteikti neierakstījās Nacionālā attīstības plāna veidotāju izstrādes procesā un grafikos. Piedaloties Nacionālā attīstības plāna sagatavošanas procesā kā vadības grupas loceklei, ne vienu reizi vien dzirdēju uzstādījumu, ka veiksmīgs NAP atļaus saskatīt valsts attīstības vektoru, iezīmēs konkrētas prioritātes un darāmos darbus.  Veiksmīgs NAP katram indivīdam atļaušot saskatīt sevi un savu ejamo ceļu valsts attīstības kontekstā.  

Īsajā nevalstiskā teātra Dirty Deal Teatro izrādē-lekcijā (režisors Valters Sīlis) dramaturgs un vienīgais izpildītājs Jānis Balodis atsaucas uz šo līdzdalības aicinājumu  un meklē NAP valstisko un indivīda attīstības ceļu. Balodis skatītājus izvadā pa NAP līkločiem, izdzīvojot viena indivīda iedomāto attīstības trajektoriju. Deklamējot ierēdnieciskus tekstus un ciparu virtenes, Balodis smīdina, ieliekot dzīvu cilvēku birokrātiskajos pantos un programmās. Baloža tēls izdzīvo savu veiksmes stāstu, cilpojot no vienas NAP apmaksātas programmas uz nākamo, pa ceļam sastopoties ar Laimes lāci igauņu investora ādā. Censonis nostādīts dilemmas priekšā – strādāt idejas vārdā vai naudas dēļ – un atrod NAP iespēju savienot šķietami nesavienojamo.

Izrāde uzdod būtiskus jautājumus – vai NAP mērķis ir pareizais, un vai, ejot pa nosprausto ceļu, sasniegsim mērķi? Balodis izpreparē NAP vadmotīvu – ekonomikas uzrāvienu -, jautājot, vai šāds uzstādījums nav atstājis malā citas vērtības, kuras, iespējams, ir svarīgākas: nevienlīdzības samazināšana, ilgtspējīga saimniekošana. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu