Latvietis — optimists • IR.lv

Latvietis — optimists

3
Pauls Raudseps

Aptaujas rāda, ka sabiedrība uz jauno gadu skatās ar cerībām

Rūgtums par šodienu, pesimistiskas domas par nākotni, milzīga plaisa starp tautu un tās ievēlēto «varu», skeptisks skats uz Eiropas Savienību un pārējo pasauli. Tā varētu raksturot trafareto, medijos bieži atkārtoto priekšstatu par Latvijas sabiedrisko domu, kura, ja ticētu virsrakstiem, ir vienlaidus un nemainīgi negatīvi noskaņota pret visu un visiem.

Būtu grūti apgalvot, ka vidējā Latvijas iedzīvotāja sākuma punkts attiecībās ar pasauli ir saulains smaids un pie sevis dungota dziesmiņa Don’t worry, be happy! Tomēr patiesība arī nav ne tuvu tik drūma, kā varētu spriest pēc nereti vienveidīgajiem kopsavilkumiem, kuri parasti izceļ no konteksta visnegatīvākos spriedumus un ignorē ļoti būtisku pēdējo gadu tendenci: kopš 2009.gada melnajām dienām sabiedrības noskaņojums ir kļuvis aizvien pozitīvāks un tagad, stāvot uz 2013.gada sliekšņa, pēc dažiem rādītājiem atgriezies līmenī, kuru pēdējo reizi redzējām pirmskrīzes straujās izaugsmes gados.

Klusajā laikā starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS publicēja datus, kuri norāda, ka cilvēki optimistiski raugās uz gaidāmajiem 12 mēnešiem. 35% domā, ka Latvijai, bet veseli 43%, ka viņiem personīgi nākamais gads būs labāks nekā aizgājušais. Šis rādītājs kopš 2009.gada katru gadu ir pieaudzis un tagad sasniedzis augstāko punktu kopš 2006.gada. Savukārt tikai 10% uzskata, ka nākamais gads Latvijai būs sliktāks nekā pagājušais, kas ir zemākais rādītājs kopš 2001.gada.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu