Idejas nolaupīts • IR.lv

Idejas nolaupīts

5
Foto — Rūta Kalmuka, F64
Anda Burve-Rozīte

Kaņepes kultūras centra izveidotājs Dāvis Kaņepe (28) šogad radījis populāru Rīgas pasākumu vietu, uzvarējis tiesā par kārtības traucēšanu un nu ir atvēris kinoteātri

Trīsstāvu koka namā Skolas ielā, kur vairākus gadu desmitus darbojās pašvaldības mūzikas skola, aprīlī sāka saimniekot jaunais kinorežisors ar matu ērkuli un smaidu kā Orlando Blūmam – Dāvis Kaņepe. Vairākus gadus Romā studējis kinorežiju, Dāvis janvārī atgriezās Latvijā, lai veidotu filmas. Par īsfilmu Noklausīšanās viņš šogad izvirzīts kinobalvai Lielais Kristaps kategorijā Labākā debija. Tobrīd Dāvis vēl nezināja, ka šis gads sagriezīs kājām gaisā visus viņa plānus. Deviņu mēnešu laikā viņš Rīgā izveidojis kultūras centru, kurā tūkstošiem cilvēku meklē kvalitatīvu un neparastu atpūtas veidu.

«Atpūta» varbūt nav gluži precīzi sacīts, jo kultūras centrā notiek alternatīvi mūzikas, dejas, teātra, kino, vizuālās mākslas pasākumi, kā arī lekcijas un nodarbības. Nepilna gada laikā 150 dažādu kultūras notikumu. Projekti no deviņām valstīm, to skaitā Brazīlijas, Čīles, Francijas, Lielbritānijas.

Vasarā Kaņepes kultūras nams par troksni pasākumu laikā sāka saņemt sūdzības no apkārtējo māju iedzīvotājiem. Pašvaldības policija šeit ieradās regulāri, sodanaudu summa mērāma vairākos tūkstošos latu, par administratīvajiem pārkāpumiem ierosināti vairāki tiesas procesi. Pirmo no tiem novembrī Dāvis uzvarējis. Un sola par savu taisnību cīnīties arī turpmāk, jo pārmetumus uzskata par nepatiesiem un saņēmis pat draudu zvanus, saskāries ar naudas izspiešanas mēģinājumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu