Kaimiņu kino • IR.lv

Kaimiņu kino

3
Tallinas festivāla Grand Prix saņēma ukraiņu režisores Evas Neimanes lente Māja ar tornīti — poētiskais stāsts vēsta par kādu pēkšņi bez mātes palikušu zēnu, kuram jāšķērso kara grūtību izmocītā Krievija
Kristīne Simsone

Igauņi gada tumšāko laiku ir meistarīgi pārvērtuši par kinodzīrēm 

Aizvadītajā nedēļā finišēja Tallinas filmu festivāls Melnās naktis/Black Nights – lielākais kinonotikums ziemeļvalstīs. Šāgada festivālā, kas arī simboliski atzīmēja Igaunijas kino simtgadi, varēja ne tikai noķert Eiropas festivālu skaļākās lentes, bet arī palūkoties, kādas salīdzinājumā ar pašu kino izskatās kaimiņvalstu jauno režisoru filmas. 

16 gados festivāls ir piedzīvojis iespaidīgu metamorfozi – no neliela ziemeļvalstu filmām veltīta pasākuma Melnās naktis ir izaugušas par reģionam milzīgu notikumu ar 1,3 miljonu eiro budžetu. Tas pulcē ne tikai filmu gardēžus, bet arī kinoindustrijas un preses pārstāvjus no teju visas pasaules. Apbalvojumu piešķiršanā festivāls ir dāsnāks mazāk pazīstamu autoru kinodarbiem un vairāk akcentē jaunos talantus.

Jaunajiem talantiem festivālā bija atvēlēta atsevišķa apakšprogramma, kas izaugusi no aizvadīto gadu Baltijas valstu filmu konkursa. Tridens Herring sadaļā par galveno, komiskajā Lielās zivs vārdā nokrustīto balvu un 5000 eiro stipendiju sacentās 13 debijas spēlfilmas no visa Baltijas jūras reģiona. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu