Valērijs Kaškurs, sapieris • IR.lv

Valērijs Kaškurs, sapieris

3
Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas grupas komandieris Valērijs Kaškurs ir viens no tiem, kurš neitralizēja granātas, ko atrada zem Dzintaru koncertzāles skatuves.
Ieva Alberte

 

Alla Pugačova varēja uziet gaisā. Ar visu Raimondu Paulu. Jebkurā no Jaunā viļņa koncertiem. Zem skatuves grīdas kopš Otrā pasaules kara glabājās granātas. Tās atrada remontdarbu laikā pagājušajā nedēļā, un uz Dzintariem no bāzes Ogrē devās zemessardzes nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas karavīru grupa. To skaitā Valērijs Kaškurs. Vācu armijas granātu kaste bijusi jau sadalīšanās stadijā: no 15 granātām sprādzienbīstamas bija sešas. Korozijā vainojams mitrais jūras gaiss. Granātas nogādāja Cekulē un neitralizēja. «Brīnums, ka tās nepamanīja iepriekš, jo blakus bija uzstādītas jaunas kanalizācijas caurules,» saka Valērijs. Nelaime būtu notikusi, ja grīdu aizdedzinātu kāda izsmēķēta cigarete. «Un, kas par traci būtu, ja granātas atrastu Jaunā viļņa laikā!» Viņš gan nesaprot, kāpēc Rīgai un Jūrmalai pievērš tādu uzmanība, jo lādiņš ir bīstams visur: gan lielpilsētā, gan lauku sētā, jo cilvēks visur ir cilvēks.

Tieši militārā mantojuma neitralizēšana ir Valērija ikdiena. Visbiežāk – agrā pavasarī, kad «zeme briest un spiež ārā». Tad uzdarbojas arī melnie arheologi. Ziemā spridzekļus lielākoties atrod mežizstrādes vai būvdarbu laikā. Neitralizēšanas komandā darbojas trīs cilvēki. Vienības ir Ogrē, Rēzeknē un Saldū. «Labu darbu darām. Pasaule kļūst drošāka!»

Reiz Valērijs ar kolēģiem neitralizējis 250 kg smagu aviācijas bumbu. Zvārdes poligonā joprojām esot papilnam sprādzienbīstamu priekšmetu. Pat 500 kilogramīgu. Uz manu norādi, ka, uzmetot poligonam skatienu, neko tik lielu nevar pamanīt, Valērijs smejas: «Vajag tik rakt! Tieši melnie arheologi ir tie, kuri uzraujas, jo grib paskatīties, kas lācītim vēderā. Pēc tam zarnas pa kokiem jālasa.» Reiz bojā gājis kāds vīrs Miera ielā Rīgā, jo gribējis lādiņu izpētīt, pārzāģējot ar fleksi. «No ārpuses varbūt izskatās vecs, bet iekšā – spīd un laistās.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu