Slimības tiek vienkārši izdomātas • IR.lv

Slimības tiek vienkārši izdomātas

3
Foto — Dmitrijs Suļžics, F64
Ieva Puķe

Grūtniecība, menstruācijas, menopauze – pat visas sievietei normālās lietas tiek medikalizētas. Turklāt jaunu zāļu cenu lielākā mērā veido nevis maksa par to izpēti, bet par reklamēšanu – tik kritisks ir farmācijas «sargsuņa» Health Action International direktors Tims Rīds

Tā ir milzīga industrija, kas ved ārstus dārgos braucienos, izdala zāļu paraugus par brīvu, sagatavo cildinošus rakstus par konkrētiem medikamentiem, panākot, ka kāds profesors tos paraksta ar savu vārdu. Vēl ļaunāk – komitejās, kas pieņem lēmumus par terapeitiskām vadlīnijām valstu līmenī, pat vairāk nekā puse var būt ar farmācijas kompānijām saistīti un to apmaksāti cilvēki. Tik skarbs, uzstājoties Rīgā, seminārā Ētika un kritiskā domāšana farmācijas industrijas, ārstu un pacientu attiecībās bija Tims Rīds.

Gadījuma rakstura akadēmiķis – tā par sevi saka vīrs, kas viens no nedaudziem pasaulē ieguvis doktora grādu medikamentu tirgus regulēšanā, bet visu mūžu veltījis darbam nevalstiskajās organizācijās. Pirms tam vadījis invalīdu atbalsta fondu Anglijā, tagad pārcēlies uz Nīderlandi, ir veselības politikas «sargsuņa» Health Action International (HAI) direktors. HAI, kam ir biroji arī Āfrikā (Nairobi), Āzijas un Klusā okeāna reģionā (Kolombo) un Latīņamerikā (Limā), darbojas trīs virzienos: būtiskāko medikamentu pieejamība cilvēkiem visur pasaulē, racionāla zāļu lietošana un demokrātiska medikamentu tirgus pārvaldība.

Arī attīstītajās valstīs situācija ir dramatiska. HAI nesen ir publiskojis pētījumu, ka farmācijas industrija katru gadu tērē aptuveni 40 miljonus eiro savu interešu lobijam Eiropas Savienības institūcijās. Bet HAI sadarbības partneris Veselības  projekti Latvijai (VPL) patlaban ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu veic anonīmu pētījumu par Latvijas ārstu saiknēm ar farmācijas kompānijām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu