Eksāmens airBaltic un valstij • IR.lv

Eksāmens airBaltic un valstij

6
Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

Valdība par Eiropas Komisijas izmeklēšanu airBaltic lietā ir bravūrīgi pašpārliecināta, bet Komisijas pārstāvji saka – tas ir nopietni

Valsts pamestais glābšanas riņķis nacionālo aviosabiedrību airBaltic pērn izglāba gan no maksātnespējas, gan no privātā mazākumakcionāra agresīvā diktāta. Šoruden Eiropas Komisija (EK) sagādājusi jaunu pārbaudījumu – Eiropas konkurences uzraugi pagājušajā nedēļā paziņoja, ka izmeklēs, vai valsts sniegtais atbalsts atbilst ES likumiem. Pretēji Latvijas pārliecībai, ka ieguldījumi bijuši likumīgi, vairākas šajā jautājumā iesaistītas Briseles amatpersonas saka – izmeklēšana ir nopietns signāls, un Latvijas pozīcijas nav nemaz tik spēcīgas. Ja EK atbalstu atzīst par nelikumīgu un prasa airBaltic to atmaksāt valstij, tas būs nopietns tests aviosabiedrības pastāvēšanai.

Bija vai nebija atbalsts?

EK publiskajā paziņojumā norādīts, ka tā izmeklēs kopumā sešas epizodes: divus pērn piešķirtus valsts aizdevumus par kopumā 57,6 miljoniem latu, kapitāla palielināšanu, aizdevumu kapitalizējot, valsts un privātā akcionāra 2010.gadā iegādātās airBaltic 0% obligācijas, vairākus maksājumus, ko par labu airBaltic veikusi «nacionalizēta banka», un kādas prasījuma tiesības, ko airBaltic no valsts ir ieguvusi par vienu latu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu