Darbinieki sociālajos tīklos • IR.lv

Darbinieki sociālajos tīklos

6
Kaspars Kauliņš

 

Nesen ar kādu kolēģi, kas strādā par personāla direktori vienā no pasaules lielākajām inženiertehnisko pakalpojumu kompānijām, diskutējām par darbinieku aktivitātēm dažādos sociālajos tīklos. Ir divas lietas, ar ko vēlos padalīties šīs sarunas kontekstā.

Pirmā ir darba ņēmēja darbošanās sociālajos tīklos. Nemēģināšu moralizēt, cik tas ir labi vai slikti, tā tas vienkārši ir – mēs katrs, kas darbojamies (vai arī nedarbojamies, kas arī par kaut ko liecina) dažādos sociālajos tīklos, veidojam savu tēlu un vēsturi tajos. Kādreiz galvenie netiešie informācijas avoti darbinieka atlases procesā bija CV un rakstiski sagatavotas atsauksmes, bet tagad neviena nopietna atlase uz vadītāja vai vadoša speciālista amatu nav iedomājama bez attiecīgā cilvēka «virtuālā tēla» un vēstures izpētes. Tāpēc varu ikvienam, it īpaši gados jaunam darba meklētājam ieteikt rūpīgi sekot un pārdomāt visu komunikāciju Draugiem.lv, Facebook, Twitter, Thumbler un citos līdzīga rakstura tīklos. Nopietniem darba meklētājiem būtu jāpārdomā arī tā informācija, kas parādās LinkedIn vai citos profesionālajos tīklos, jo tas ir kļuvis par vienu no nopietnākajiem atlases kanāliem.

Otrā lieta ir saistīta ar uzņēmumu vadītāju attieksmi pret darbinieku «ņemšanos» dažādos sociālajos tīklos. Manuprāt, ir bezjēdzīgi pret to cīnīties, un drīzāk jādomā, kā to iespējams izmantot uzņēmuma labā. Aktīva dalība dažādos profesionālos forumos un diskusijās ir ļoti efektīva vide, lai darbinieks mācītos un dalītos pieredzē ar citiem. Zināšanu un prasmju pašvērtēšanu tajos var izmantot kā pamatu darbinieka izaugsmes un karjeras plānošanai. Profesionālie forumi un diskusiju grupas var būt jaunu ideju un inovatīvu risinājumu avots. Lielākais izaicinājums šajā ziņā ir uzņēmumu gatavība «atvērt» savus «ugunsmūrus» publiskajiem tīkliem un integrēt tajos pieejamo informāciju savās sistēmās un darbinieku personīgajās «lietās». Ir organizācijas, kam tas ir izdevies, taču Latvijā gan šādus piemērus nezinu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu