Viens pats šaha spēlē • IR.lv

Viens pats šaha spēlē

2
Anda Burve-Rozīte

Rakstnieks Pauls Bankovskis pie grāmatas par filozofa Imanuela Kanta tulkotāja Otto Rolava dzīvi strādāja piecus gadus. Dzīves laikā Rolavs neslēpa, ka izjūt 18.gadsimta izcilo vācu domātāju kā gara radinieku

Pat ja jūs neinteresē Kanta filozofija un filozofija vispār, grāmatu par tulkotāja Otto Rolava dzīvi Viens ar Kantu ir vērts izlasīt kaut vai tāpēc, lai saprastu 19.gadsimta nogales un 20.gadsimta lielo vēsturisko notikumu iespaidu Latvijā caur viena cilvēka dzīvi. Viņa pārdzīvojumiem, ideāliem. Otto Rolavs piedzima 1897.gadā strādnieku ģimenē Liepājā. Piedzīvoja abus pasaules karus, studēja Krievijā. Par saviem tulkojumiem tika represēts, nievāts padomju Latvijā, miris 1969. gadā. Iztulkojis latviski vienu no Rietumu filozofiskās domas gigantiem – Imanuelu Kantu, taču tikai daļa viņa darba pieredzējusi izdošanu. Vientuļnieks. Īpatnis, kurš visu mūžu spēja nodarboties ar vienu, pašu svarīgāko lietu. Pauls Bankov-skis atzīstas, ka pats tā dzīvot nevarētu. Kurš mūsdienās var?

Vai Otto Rolava dzīvesstāsts, kurā piedzīvots tik daudz grūtību, var iedvesmot?
Pilnīgi noteikti. Kad pirms pieciem gadiem sāku par viņu interesēties – tajā brīdī es vēl nedomāju, ka sanāks grāmata -, man bija šaubas. Ņemot vērā gan Rolava dzīvesveidu, gan laiku, kas pagājis, bija bažas, vai vispār kaut ko atradīšu. 

Nupat lasīju par amerikāņu rakstnieku Filipu Rotu, kura dzīve aizritējusi, neizejot no istabas. Savā autobiogrāfijā viņš aprakstījis iepazīšanos ar mīļoto sievieti un pirmo izbraucienu uz lauku māju, kas bija beidzies tā, ka viņš nedēļām sēdējis savā istabā un rakstījis. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu