Tiešām noindēts? • IR.lv

Tiešām noindēts?

5
Bijušais Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks (no kreisās), bijušais Irākas prezidents Sadams Huseins un Palestīnas atbrīvošanas frontes vadītājs Jasīrs Arafāts 1988.gadā Bagdādē.

Bijušā palestīniešu līdera Jasīra Arafāta mīklainie nāves apstākļi tagad pamudinājuši uz jaunu kriminālizmeklēšanu, un tuvākajās nedēļās notiks nelaiķa ekshumācija. Vai politiķis tiešām tika noindēts? Un kas varētu būt vainīgs?

Suha Arafāta stāsta, ka to esot zinājusi visu laiku. Tādi cilvēki kā Jasīrs Arafāts neaiziet no dzīves tik vienkārši, pat tad ja 75 gadu vecumā negaidīti padodas ķermenis. Tādi cilvēki tiek apzināti iznīcināti – noindēti vai pakļauti radiācijai, un pie vainas varētu būt gan viņa ienaidnieki, gan sāncenši. Līdzīgi domā arī daudzi citi, taču līdz šim tam nav bijis nekādu pierādījumu. Kopš palestīniešu līdera nāves pagājuši astoņi gadi, un izskatījās, ka viņa nāves iemesli tā arī paliks līdz galam nenoskaidroti.

Taču šāgada jūlijā Radioaktīvās fizikas institūts Šveices pilsētā Lozannā paziņoja, ka ir atradis iespējamo saindēšanās iemeslu. Arafāta vecajā apakšveļā, zobu birstē un cepurē tika atrastas polonija-210 pēdas. Šim smagā metāla izotopam nav garšas, un to ir ārkārtīgi grūti konstatēt. Pat niecīga doza – tikai 0,1 miligrams – ir nāvējoša.

Personīgās lietas pārbaudei iesniedza 49 gadus vecā atraitne Suha, kuru pamudināja televīzijas kanāls Al Jazeera. Pēc pārsteidzošā atklājuma nonākšanas ziņās prokurori Francijā ierosināja kriminālprocesu, un tuvākajās dienās tiks veikta Jasīra Arafāta mirstīgo atlieku ekshumācija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu