Lietuviešu grābeklis • IR.lv

Lietuviešu grābeklis

6
Aivars Ozoliņš

Lietuvas vēlēšanas – atgādinājums vai brīdinājums Latvijai?

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite pirmdien paziņoja, ka uzticēs veidot valdību Lietuvas Sociāldemokrātu partijas vadītājam Aļģirdam Butkevičam. Taču viņas paziņojums izklausās drīzāk pēc opozīcijas politiķa kritikas, nevis valsts galvas mandāta valdības veidotājam. «Tērauda magnolija», kā daždien dēvēta Grībauskaite, mēģināja nepieļaut šādas valdības koalīcijas tapšanu un zaudēja.

Jau vēlēšanu naktī 14.oktobrī trīs opozīcijas partijas – sociāldemokrāti (bijušie komunisti), Viktora Uspaskiha vadītā Darba partija un Rolanda Paksa partija Kārtība un taisnīgums – vienojās sākt sarunas par koalīcijas veidošanu un arī atbalstīt cita citu parlamenta vēlēšanu otrajā kārtā. (70 no Lietuvas Seima 141 deputāta ievēlē no partiju sarakstiem, bet 71 – vienmandāta apgabalos.) Taču prezidente uzreiz paziņoja, ka neatbalstīs Darba partijas iesaistīšanu valdībā, jo pret to un tās līderi turpinās tiesas prāva partijas «melnās grāmatvedības» lietā un to tur aizdomās arī par nopietniem vēlēšanu pārkāpumiem. 

Arī vēlēšanās vienmandāta apgabalos 28.oktobrī notika vēlētāju balsu pirkšana un citi pārkāpumi. Prezidente lūdza Konstitucionālo tiesu izvērtēt, vai Seima vēlēšanas vispār bijušas likumīgas. Tiesa 10.novembrī atzina, ka tās bijušas likumīgas, kaut gan trīs DP deputāti savus mandātus ieguvuši nelikumīgi. Grībauskaitei nebija izvēles. Koalīcijai, kurā ir arī Lietuvas poļu vēlēšanu akcija, parlamentā ir 85 balsis. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu