Šovmenis Repše • IR.lv

Šovmenis Repše

3
Foto — Reinis Hofmanis, F64
Ieva Puķe

Finanšu ministra amatā uzaicināt jauniņo Valdi Dombrovski pirms desmit gadiem bija premjera Einara Repšes (51) eksperiments. Tas ir attaisnojies ar uzviju, bet daži citi – ne

Anonīms vīrs, kas mani jau gaida pie nama Rīgā, Tērbatas un Lāčplēša ielas stūrī, ir Einara Repšes gādīgi sūtīts. Iesēdina mani liftā uz sesto stāvu, kur, kā vēlāk uzzinu, nemaz nevarot brīvi uzbraukt katrs interesents. Reprezentatīva izskata sekretāre, plašs, glīti iekārtots birojs – viss liecina, ka ekspremjers ar pašcieņu atgriezies galvaspilsētas apritē, no kuras, pēc ārkārtas vēlēšanām beidzot finanšu ministra gaitas Dombrovska iepriekšējā valdībā, vairāk nekā gadu mērķtiecīgi izvairījās. Repše, kas savulaik spēja nonākt mediju ziņu virsrakstos ar dažādiem ekstravagantiem gājieniem, bija atstājis politiku un noklusis. Nolicis malā izaicinošo ādas uzvalku, kas kļuva par viņa vizītkarti finanšu ministra amatā. Pārdevis privāto lidmašīnu. Rūpīgi sargājis no publicitātes trešo sievu, 25 gadus par sevi jaunāko Rūtu Raginsku-Repši un abu kopējo dēlu. Tomēr šopavasar viss atkal mainījās – marta sākumā viņš beidzot apmierināja žurnālistu ziņkāri par saviem nākotnes plāniem, nākot klajā ar jauna politiskā spēka pieteikumu, biedrību Latvijas attīstībai.

Biju to nedaudzo preses pārstāvju skaitā, ko Repše pavasarī pieņēma Ogrē – telpās, kur darbojās viņa izveidotais un uzņēmēja Valērija Belokoņa finansētais Mākslīgā intelekta fonds. Tagad nelielā IT iestāde ar dažiem darbiniekiem piedzīvojusi jurģus. «Tas ir vairāk zinātnisks projekts, man pašlaik nav neviena uzņēmuma, ko es vadītu vai pārvaldītu,» tiekoties Rīgā, jebkurus pārpratumus jau saknē nogriež Repše. Pārcelšanās uz galvaspilsētas centru neesot saistīta ar pēkšņiem atklājumiem zinātnē, kas nesuši komerciālus panākumus, bet gan ar Repšes sabiedriskajām aktivitātēm. Tajās pašās telpās atrodas viņa biedrības birojs. «Neesam vēl paspējuši uztaisīt smuku, mākslinieka izstrādātu nosaukuma plāksni – pie tā tiek strādāts,» atvainojas namatēvs. 

Tikmēr šis nams zinātājiem vairāk asociē-jas ar pazīstamo reklāmas aģentūru, kuras logo ir uz fasādes, – McCann Erickson vada Repšes kolēģis biedrībā Ainārs Ščipčinskis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu