Gaiļa gaume • IR.lv

Gaiļa gaume

6
Foto — Reinis Hofmanis, F64
Pauls Raudseps

Māris Gailis (61) nepārprotami ir ekstravagantākais bijušais Ministru prezidents. Apburāja apkārt pasaulei, nesā auskaru, gandrīz bankrotēja trekno gadu izskaņā, bet vēl aizvien sapņo kļūt par mecenātu. Un vienmēr palicis uzticīgs dzīvesstilam, kurā nav vietas lētai gaumei

Māri Gaili satieku brīnišķi saulainā rudens rītā, kad gājiens pa rasas klātiem Balasta dambja bruģakmeņiem garām vienlaikus gaumīgi un dārgi restaurētajām vecajām zvejnieku mājiņām rada iespaidu, ka pēkšņi atrodies neparasti bagātā mazpilsētā, kuras iemītniekiem gadījusies laime pa logiem redzēt Rīgas panorāmu.

Gailim visu mūžu rūpējusi sakārtota, eleganta vide. Vēl padomju gadu norietā tika izdota viņa un sievas, arhitektes Zaigas Gailes kopīgi uzrakstītā grāmata ar padomiem jauniem cilvēkiem, kā moderni iekārtot mājokli. Drīz pēc premjera amata atstāšanas uzrakstītajos memuāros Varas tehnoloģija viņš  norāda, ka katrā jaunā amatā viens no pirmajiem darbiem bijis telpu remonts, jo «labi cilvēks var strādāt tikai tad, ja diendienā atrodas humānā, harmoniskā vidē».

Kopš aiziešanas no politikas 1996.gadā Gailis pratis iekārtot sev tādu dzīves un darba vidi, kura nepārprotami nav lēta – pats ar labpatikas pilniem smiekliem stāsta, ka pirms dažām dienām kāds zvanījis un piedāvājis piecus miljonus eiro par ģimenes māju Ķīpsalā -, taču kurā nav jaunbagātnieka bezgaumīgo pārspīlējumu. Mūsu saruna notiek Gaiļa darbistabā ar skatu uz Daugavu. Istabā stāv liels jahtas stūresrats, sienas rotā latviešu vecmeistaru gleznas: Purvītis, Liberta atainotā Venēcijas Sv.Marka katedrāle, marīnista Eduarda Kalniņa jūras skats. Gailis saka, «man patīk skaistas lietas».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu