Birkava ceļš • IR.lv

Birkava ceļš

5
Foto — Reinis Hofmanis, F64
Aivars Ozoliņš

Valda Birkava (69) valdība panāca Krievijas karaspēka izvešanu, viņš pats bija ministrs sešās nākamajās, taču neizturēja pedofilijas skandālu

Satikt Valdi Birkavu izdodas tikai ar trešo piegājienu. Norunātajā dienā ir skaista atvasara un bijušais premjerministrs izlēmis labāk spēlēt golfu. Arī pēc divām dienām laiks arvien ir jauks un viņš informē, ka braukšot ar ģimeni un suni uz laukiem. Toties satikšanās vietu gan uzreiz bija ieteicis bez šaubīšanās – lepnās viesnīcas Gallery Park Hotel bāru. Kad beidzot tiekamies, var redzēt, ka viņu tur ciena. Intervijas vidū vietējā priekšniece mums uzsauc šampanieti – «par Latvijas un Ķīnas attiecībām». Jo tobrīd viesnīcā svarīgs pasākums – ekonomikas ministra Daniela Pavļuta sarunas ar augsta līmeņa potenciālu investoru delegāciju no Ķīnas.

«Starp citu, par Latvijas un Ķīnas attiecībām – tās es sakārtoju,» Birkavs rezignēti bilst. Runa ir par lēmumu 1993.gadā slēgt Taivānas ģenerālkonsulātu Rīgā, kura atvēršana gadu iepriekš bija izraisījusi asu Pekinas reakciju – diplomātisko attiecību iesaldēšanu. «Mans pirmais ārpolitiskais lēmums bija pārtraukt attiecības ar Taivānu un atjaunot ar lielo Ķīnu,» saka Birkavs, kas 1993.gada 3.augustā kļuva par valdības vadītāju pēc pirmajām Saeimas vēlēšanām atjaunotajā Latvijas valstī. «Var vērtēt, kā grib, bet tas bija absolūti pareizs lēmums.» 

Birkava runātajā jūtama sevis paša kā vēsturisku notikumu veidotāja apzināšanās. Piemēram, «[Francijas prezidents Fransuā] Miterāns mums ar [prezidentu] Ulmani teica: jums ir maksimāli 15 gadi, jums ir jāpagūst. Un mēs to esam izdarījuši». Vai – «sastādījām Latvijas ārpolitiskās attīstības plānu, kurā bija 12 punkti, kuri visi tika izpildīti manas valdības laikā» (izņemot vienu – «nevarējām iestāties Pasaules Tirdzniecības organizācijā»).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu