Apslēpta bagātība • IR.lv

Apslēpta bagātība

10
Ķīnas premjers Veņs Dzjabao valsts dibināšanas jubilejas svinībās 29.septembrī.

Amerikāņu laikraksta The New York Times izmeklēšana atklāj, ka komunistiskajā Ķīnā daži tomēr ir vienlīdzīgāki par citiem – premjera tuvinieki viņa vadīšanas laikā tikuši pie 2,7 miljardiem dolāru lielas turības

Ķīnas premjera māte bija skolotāja valsts ziemeļos. Tēvs ganīja cūkas. Bērnībā «mana ģimene bija ārkārtīgi trūcīga», kādā runā pagājušajā gadā teica valdības vadītājs Veņs Dzjabao. Taču tagad, 90 gadu vecumā, premjera māte Jana Džijuņa ir spējusi izkulties no nabadzības, vēl vairāk – viņa ir kļuvusi apbrīnojami turīga. Veicot ieguldījumus lielā Ķīnas finanšu pakalpojumu kompānijā, pensionāre pirms pieciem gadiem nopelnīja 120 miljonus ASV dolāru, liecina uzņēmumu pārskati un uzraudzības dienestu arhīvs.

Sīkākas ziņas par to, kā 90 gadus veca atraitne ir spējusi tikt pie tik lielas bagātības, nav pieejamas. Nav pat iespējams noskaidrot, vai viņa vispār zina par kontiem, kas atvērti uz viņas vārda. Ir tikai skaidrs, ka tas viss notika laikā, kamēr viņas dēls kāpa augšup pa Ķīnas valdošās elites augstākajiem pakāpieniem: 1998.gadā viņu iecēla vicepremjera amatā, bet pēc pieciem gadiem – premjera amatā.

Veņa Dzjabao vadības laikā pie iespaidīgas turības tikusi arī viņa sieva, dēls, meita, jaunākais brālis, svainis un citi radi, liecina The New York Times izmeklēšana. Viņu kopējā bagātība ir vismaz 2,7 miljardi dolāru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu