Vesels, jo gudrs • IR.lv

Vesels, jo gudrs

5
Pēteris Apinis

Veselības mācība nenozīmē prezervatīvu mācību, kā šķiet Izglītības ministrijai

Lai gan valdības deklarācijā ir teikts, ka skolās vajag ieviest veselības mācību, Izglītības un zinātnes ministrijas amatpersonas uzskata, ka daudz vērtīgāk ir 14 stundas mācīt čemurziežu uzbūvi vai gāzu likumus. Būtiskais pretarguments veselības mācībai ir atziņa, ka visu par prezervatīviem skolotāji pastāstot sabiedrības mācības stundās, tā teikt, integrēti ar atziņu, ka skolēnu vecumā par dzimumdzīvi nav jādomā. Izglītības ministrijas ierēdņiem veselība vispār šķiet viena vienīga nepiedienīga erotika. Tā šo jautājumu uztver arī daža deputāte, kas veselības mācību reducē līdz Sarkanā Krusta jauniešu veiktai aptaujai par kontracepcijas zināšanām skolēnu vidū.

Izglītība ir galvenais faktors cilvēka veselīgam mūžam, proti, izglītība ir būtiskākā sociālā veselības determinante. Visā pasaulē cilvēki ar augstāko izglītību dzīvo par 8-12 gadiem ilgāk nekā cilvēki bez izglītības. Izglītība ar veselību un ilgu mūžu korelē vairāk nekā uztura paradumi, medicīnas pakalpojumu pieejamība vai ceļu satiksmes drošība.

Piemērs nav tālu jāmeklē – vismaz trešdaļa Latvijas meiteņu skolā nonāk tabakas industrijas ietekmē un sāk pīpēt. Gandrīz visas meitenes, kas guvušas augstāko izglītību, atmet smēķēšanu pirmās grūtniecības laikā, bet tās, kas izglītību nav guvušas, smēķē kā skursteņi pie Dzemdību nama un tūkstoškārt palielina sava bērniņa nāves risku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu