«Bet manu ideju taču nozags!» • IR.lv

«Bet manu ideju taču nozags!»

2
Andris K.Bērziņš

 

Mums ir brīnišķīga ideja, bet nevaram ar to dalīties, jo baidāmies, ka kāds to nozags, pirms paspēsim īstenot. Tā man kāds jaunietis apgalvoja nesenā TechHub Riga pasākumā. Centos pārliecināt, ka viņš kļūdās, taču šis uzskats diemžēl ir dziļi iesakņojies Latvijas biznesa un tehnoloģiju pasaulē.

Tomēr mana pieredze liecina, ka jauna projekta sekmes tikai par 10% ir atkarīgas no idejas, bet par 90% – no idejas izpildījuma dzīvē. Pliku ideju Latvijā ir ļoti daudz, toties sekmīgi realizētu jauno biznesa projektu – daudz mazāk. Starpība starp ideju un veiksmīgu projektu ir gan sūrs darbs, gan arī spēja uzklausīt un mācīties no atsauksmēm un citu viedokļiem. Izmantojot šo atgriezenisko saiti, var noslīpēt (bet dažreiz pilnīgi pārgrozīt) sākotnējo ideju, lai tā kļūtu par reālu biznesu. Šis process jo īpaši svarīgs ir uzņēmumos, kas balstīti uz inovācijām, jo šādiem uzņēmumiem nav gatavas veiksmes «formulas». 

Protams, ir īpaši tehnoloģiskie un metodiskie noslēpumi, kas varbūt nav jāstāsta visiem, taču lielu daļu no pamatidejas vajag izklāstīt tieši tāpēc, lai to varētu uzlabot.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu