Nila dārgais siltums • IR.lv

Nila dārgais siltums

9
Pauls Raudseps

Rīgas vadības prasība kompensēt gāzes cenas pieaugumu nenāktu Latvijai par labu

Visiem patīk atlaides. Izpārdošanas pulcē pircējus. Sevišķie piedāvājumi liek sniegties pēc preces. Nereti arī uzķeramies uz āķa – it kā zemākas cenas dēļ nopērkam to, kas mums nemaz nav vajadzīgs.

Šo seno veikalnieku triku tagad cenšas likt lietā Rīgas mērs Nils Ušakovs, uzstājīgi prasīdams, lai valdība samazina PVN par apkuri no 12% līdz 5%, un vēl, ja sanāk, lai atceļ akcīzes nodokli dabasgāzei. Vislielākā ietekme uz Rīgas siltuma (RS) tarifiem ir tieši no Krievijas piegādātās dabasgāzes cenai, kura, kā norāda Ušakovs, no 2009. līdz 2012.gada novembrim sadārdzinājusies no 141 līdz 256 latiem par 1000 kubikmetriem (bez PVN un akcīzes nodokļa). Rīgas mērs grib, lai Latvijas valdība amortizē gāzes cenas pastāvīgo kāpumu ar nodokļu atlaidēm.

Tiesa, ja salīdzinām ar iepriekšējo apkures sezonu, tarifa pieaugums ir daudz mazāk izteikts. Pagājušā gada martā RS par siltumenerģiju prasīja 42,16 latus par megavatstundu (bez PVN), šoruden tās cena ir 45,42 lati. Kāpēc Rīgas vadība pēkšņi sākusi tik ļoti par to satraukties?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu