Izlēcējs • IR.lv

Izlēcējs

3
Plānojot lēcienu, iecerētais augstums bija 36 000 metru, taču Fēlikss Baumgartners spēja pacelties un nolēca no 39 045 metriem. Brīvajā kritienā viņš sasniedza ātrumu 1342 km/h.

Pēc iespaidīgā lēciena no «kosmosa» austrietis Fēlikss Baumgartners atsaka intervijas, jo vēloties atpūsties. Taču vācu Der Spiegel izdevās šo pārgalvnieku iepazīt tuvāk, kad viņš vēl tikai gatavojās pasaules rekordam

Viņš krīt un krīt, un krīt. Tad kādā brīdī parauj aukliņu, gaisā izšaujas izpletnis un atveras. Cilvēks astronauta skafandrā nosēžas smilšainajā Perisas lidlaukā, stundas braucienā no Losandželosas. Vīri darba tērpos steidzas pie viņa, atbrīvo no ķiveres un izpletņa. «Sajūta kā atgriežoties mājās,» griezīgi iesmejoties, nosaka 43 gadus vecais vīrietis, «esmu atkal atpakaļ.» Šis astronauta lēciens ar izpletni bija ģenerālmēģinājums daudz lielākai drāmai, kad Fēlikss Baumgartners, automehāniķis no Zalcburgas, vēl tikai plānoja augstāko lēcienu pasaules vēsturē – lēcienu no kosmosa malas. 

Jau būdams mazs zēns, viņš lēca no kokiem, vēlāk no klintīm un debesskrāpjiem. Kad pirmoreiz tiekamies jūlijā, viņš stāv lidlaukā, BBC filmēšanas komandas ielenkumā. Principā jau gandrīz visu izdarījis, lai kaut kad tuvākajā laikā paveiktu savu mūža misiju – nolēktu no vismaz 36 000 metru augstuma. Līdz šim tik augstu tikušas tikai raķetes un baloni. Ceļā uz turieni Fēliksam var nākties piedzīvot pat mīnus 80 grādus pēc Celsija. 

Baumgartners būs arī pirmais cilvēks, kurš pārvar skaņas barjeru, lidaparāta metāla apvalka nepasargāts. Neviens nezina, kas īsti notiek ar cilvēka ķermeni šādā augstumā, šādā aukstumā un šādā ātrumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu