Rīkojums nr.343 • IR.lv

Rīkojums nr.343

3
Aivars Ozoliņš

Kad Edgars Zalāns atcēla uzreiz 10 pagastvečus, tā nebija nacionāla mēroga ziņa

Tracī ap pašvaldību ministra Edmunda Sprūdža lēmumu atstādināt no amata Aivaru Lembergu, kurš it kā ir, it kā īsti nav Ventspils domes priekšsēdētājs, izpaliek svarīgs jautājums – kāpēc tas vispār ir nacionāla mēroga ziņu vērts notikums? Ministram ir šādas tiesības, savukārt pašvaldības vadītājs ministra lēmumu var apstrīdēt tiesā. Nav pirmā reize, kad ministrs padzen pagastveci. Kāpēc Lemberga gadījumā šis lēmums, tāpat vienmēr arī prokuratūras, KNAB un tiesu lēmumi, ir valstiski svarīgs notikums?

Piemēram, pērn februārī iepriekšējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) par ilgstošiem pārkāpumiem un nelikumīgu rīcību ar pašvaldības finansēm atstādināja no amata Ādažu novada domes priekšsēdētāju, «lai nodrošinātu sabiedrības interešu un tiesību ievērošanu un radītu sabiedrībā apziņu, ka valsts aizsargā indivīdu intereses un tiesības». Bet 2009.gada janvārī toreizējais reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) parakstīja rīkojumu par uzreiz 10 (!) pašvaldību vadītāju atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas, jo uzskatīja, ka tie ilgu laiku nebija nodrošinājuši teritorijas plānojumu izstrādi, kā to prasīja likums. 

Ministra Zalāna rīkojumā arī bija teikts, ka, «turpinot vadīt pašvaldību darbu, atstādinātie pašvaldību priekšsēdētāji var apdraudēt pašvaldības darbības tiesiskumu un iedzīvotāju likumīgo tiesību un interešu tiesisku realizēšanu». Taču viņa lēmums neizraisīja diskusijas par valdības likteni un valsts nākotni. Nedzirdējām arī atstādināto pagastveču kori mērkaķojamies, ka ministri varot viņus atstādināt kaut vai «tūkstoš reižu», taču viņi tik un tā palikšot amatā, kā tagad atļaujas Lembergs. Nedz arī citus politiķus aicinām atlaisto vadītās pašvaldības atlaist to priekšsēdētājus atlaidušos ministrus, kā tagad ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Brigmanis aicina Ventspils domi. Un arī premjerministri tolaik neuzskatīja par vajadzīgu aizrādīt ministriem, ka tie cenšoties «sevi kaut kā parādīt», kā pašlaik Sprūdža lēmumu komentē premjerministrs Valdis Dombrovskis, kuru ministra lēmums «nedaudz mulsina».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu