Ieilgušie īrnieki • IR.lv

Ieilgušie īrnieki

4
Kakadu Roza.
Ieva Alberte

Dažos Rīgas zooveikalos dzīvnieki mīt pat četrus gadus, jo tos neviens nepērk. Mēs atradām sešus kustoņus, kuri jau ilgstoši meklē mājas un saimniekus

Sārto jūrascūciņu ar jāņogu acīm es biju pamanījusi jau pirms gada. Iepretim Maxima kasēm. Veikala apmeklējumu vienmēr pabeidzu ar viņas apskatīšanu. Arī krunkaino ķirzaku no iepirkšanās centra Riga Plaza pazinu jau kādu laiku. «Viņš te jau gadu,» pārdevēja norādīja uz reptili. Nepērkot, lai arī 15% atlaide. Tā es regulāri ieklīdu zooveikalos, lai apvaicātos, kurš ir vissenākais iemītnieks, kam pirmajam vajadzētu mājas. Daudzviet bija pa «īrniekam», kurš «te jau dzīvo vismaz pusgadu». Rekordiste bija kāda papagailiene, kura sešu gadu vecumā nomira, dējot olu. Iesprūda.

Pēc gadu ilgās izpētes secināju, ka nepērk tos dzīvniekus, kam nav glītas balss un kurus nevar valstīt pa rokām. Lielākoties papagaiļus. Pārdevējas stāstīja, ka bieži vien tos pērk, lai daiļotu birojus un kafejnīcas: košs putns logā pievilina apmeklētājus. Kad putns beidzot nopirkts, pārdevējas saskumst. Pierasts. Kļuvušas gluži vai par audžumātēm, samācījušas dažādus trikus. 

Paralēli savām ķirzakas un jūrascūciņas iestrādēm es apzvanīju ap 50 zooveikalu Rīgā, lai apjaustu, kuros ir vēl kāds ilg-stošs iemītnieks. Sirmu kāmju nebija, taču tādu, kas vienā vietā kvern jau gadu, gan bija pāris. Vārds «kvern» gan nebūtu īstais, jo maldīgi domāt, ka Džungārijas kāmim gribas tikt pie saimnieka. Veikalā ir raiba kompānija: savi rituāli, «ballītes», maltītes. Pārdevējas ik dienu rūpējas, lai dzīvnieki izskatās labi, citādi viņus nepirks. Katru dienu veikalā kāds būs, nevis aizbrauks atpūsties uz trim dienām, atstājot būrī vientuli ar čupu barības.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu