Dari mūs zaļus, bet ne tūlīt • IR.lv

Dari mūs zaļus, bet ne tūlīt

6
Pēteris Strautiņš

Atjaunojamo resursu īpatsvara palielināšana saduras ar konkurētspējas celšanu

Nesen atkārtoti pievērsos enerģētikas politikas dilemmu izpētei, un man radās ķecerīga un laikmeta garam neatbilstoša doma. Uzskatu, ka Latvijai ir jāsāk sarunas, lai mainītu ES direktīvā 2009/28/EK noteikts, ka 2020.gadā atjaunojamo energoresuru jeb AER īpatsvaram jāsasniedz 40%. Galvenais iemesls – augstais AER īpatsvars Latvijā (2,6 reizes augstāks nekā vidēji ES) līdz šim lielā mērā bijis ekonomiskās atpalicības rezultāts un vairāki faktori tuvākajos gados uz to iedarbosies ļoti negatīvi, tāpēc būs grūti AER īpatsvaru saglabāt, nemaz nerunājot par palielināšanu. Veids, kā šī ietekme izpaudīsies, nebija prognozējams saistību uzņemšanās brīdī un ir unikāls citu ES valstu vidū. Turklāt mūsu ekonomiskā un ģeogrāfiskā situācija neļauj veikt finansiāli ļoti ietilpīgus pasākumus AER īpatsvara celšanai, kā to nesen pareizi ir sapratusi Ekonomikas ministrija.

Augsto AER īpatsvaru galvenokārt noteikusi izšķērdīgā koksnes izmantošana apkurē apvienojumā ar dzīvesveida īpatnībām. Salīdzinoši liels iedzīvotāju īpatsvars dzīvo laukos un mazpilsētās, diezgan slikti uzturētās mājās ar neefektīvām krāsnīm un lētu malku. Turpmāk būtiski mainīsies viss – iedzīvotāju skaits īpaši strauji saruks tieši malkas «zonā», tur palikušajiem augs ienākumi, viņi varēs atļauties mājas pārbūvēt un uzstādīt automatizētu apkuri. Pat ja tā būs biomasa (granulas), patēriņš tik un tā samazināsies, jo moderna granulu krāsns ir reizes divas efektīvāka par tādu, uz kuras sildās runči. Malkas cena vai tās izmantošanas iespēju cena (citiem vārdiem, nepārdošana) savukārt augs.

Vēl ir neizmantotas iespējas aizstāt fosilos resursus ar biomasu centralizētajās siltumapgādes sistēmās reģionu pilsētās. Taču arī tur samazināsies cilvēku skaits un siltināšanas rezultātā – patēriņš uz kvadrātmetru. Savukārt Rīgas termoelektrocentrāļu siltuma ražošanas jaudu dublēšana būtu investīcija, kuru galvaspilsētas iedzīvotāji diez vai varētu atļauties. Lai kāds būtu viedoklis par izvēlēto TEC-2 rekonstrukciju, tas ir faktiski noticis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu