Cimdars auzās • IR.lv

Cimdars auzās

7
Aivars Ozoliņš

Centrālā vēlēšanu komisija uzņēmusies darīt to, ko nevar pat Satversmes tiesa

Centrālā vēlēšanu komisija nākamnedēļ varētu lemt, vai turpināt parakstu vākšanu par pilsonības «nulles varianta» referendumu. Diemžēl komisijas lēmums, lai arī kāds tas būtu, būs politisks un tiesiski apstrīdams. Pašlaik izskatās, ka CVK sliecas pieņemt lēmumu apturēt parakstu vākšanu.

Referenduma rosinātāji, PCTVL atvasinājums Par vienlīdzīgām tiesībām, septembra sākumā vēlēšanu komisijā iesniedza 12 779 parakstus par referendumu par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem. CVK bija jālemj, vai turpināt referenduma ierosināšanai nepieciešamo vienas desmitās daļas jeb kopā aptuveni 154 tūkstošu vēlētāju parakstu vākšanu. Komisija iedzina sevi strupceļā, izlemdama prasīt atzinumus, vai iesniegtais likumprojekts ir «pilnīgi izstrādāts Satversmes 78.panta izpratnē».

Satversmes 78.pants paredz vienai desmitajai daļai vēlētāju tiesības «iesniegt Valsts prezidentam pilnīgi izstrādātu Sa-tversmes grozījumu projektu vai likuma projektu, kuru prezidents nodod Saeimai». (Ja Saeima to nepieņem, tad jārīko tautas nobalsošana.) Savukārt likums par tautas nobalsošanām noteic, ka 10 tūkstošiem balsstiesīgo pilsoņu ir tiesības «iesniegt Centrālajai vēlēšanu komisijai pilnīgi izstrādātu likumprojektu». Par komisijas turpmāko rīcību likumā teikts: «Konstatējusi, ka iesniegto likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu parakstījuši ne mazāk kā 10 000 balsstiesīgo Latvijas pilsoņu, CVK paziņo, ka tiek uzsākta parakstu vākšana šā likuma ierosināšanai.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu