Miljonu žonglieri • IR.lv

Miljonu žonglieri

4
Normunda Vilnīša sievas bizness no bankrota paglābies, piesaistot vienu no izveicīgākajiem maksātnespējas administratoriem. Beigās 439 605 latu vietā bankai jāatmaksā vien 4440 lati
Indra Sprance

Ne katram, kas iekūlies milzīgos parādos, nākas doties peļņā uz ārzemēm vai zaudēt visu. Ja nolīgsit «pareizos» maksātnespējas administratorus, var palaimēties, ka banka no jums pēkšņi vairs neprasa pusmiljonu, kā tas gadījās KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša sievai, vai arī viens no lielākajiem kreditoriem sev izrādīsities pats – kā nupat sanācis Saeimas deputāta Imanta Parādnieka ģimenē

No bankrota laimīgi izsprukušās nekustamo īpašumu firmas DGS mājas adresē Brīvības gatvē 221 valda rosība. Kad sekretārei jautāju, vai šeit var satikt Ingūnu Vilnīti, man laipni atsaucas slaida tumšmate, kas tobrīd foajē sarunājas ar kādu sievieti. Vilnītes uzvārds gan tagad ir mainīts uz Pankratenko. Un uzņēmēja kļūst ļoti nevaļīga un atsakās atbildēt uz jebkādiem jautājumiem, tiklīdz pastāstu, ka esmu žurnāliste un mani interesē, kā viņas uzņēmumam pēc skarbā krīzes cirtiena izdevās tik veikli atbrīvoties no parādu nastas. Viņa nekomentē, kāpēc mainījusi uzvārdu un vai nav šķīrusies: «Tas neattiecas uz jums.»

Bijušais KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis ir tikai mazliet runīgāks, kad sazvanu viņu. Uz jautājumu, kā viņš skaidro sievas uzņēmuma lielākā kreditora Swedbank pretimnākšanu, atlaižot lielu parāda summu, Vilnītis atbild: «Zviedrijas karalis ir mans radinieks, tāpēc tāda labvēlība.» Tālāk viņš paziņo, ka uz «jocīgiem jautājumiem» negrasās atbildēt, jo es neesot žurnālista vārda cienīga, bet Ir raksti par maksātnespējas procesa aizkulisēm esot pasūtījums. To pavēstījis, bijušais KNAB šefs noliek klausuli.

Atbildīga rīcība, taisnīgums, caurspīdīgums un viens likums visiem – šīs ir vērtības, kas minētas KNAB devīzes «Gods pār varu» skaidrojumā. Kad 2009.gada pavasarī Saeimas vairākums par piemērotāko šo vērtību aizstāvi atzina un KNAB priekšnieka amatā iecēla mazpazīstamo uzņēmēju Normundu Vilnīti, kā šaubu ēna pār viņa neatkarību klājās prāvas parādsaistības. Stājoties amatā Vilnītis deklarēja, ka viņam ir 221 tūkstotis eiro parādi. Iepretim 1400 latu algai «uz rokas» tas radīja jautājumus par KNAB šefa spēju «savilkt galus». Priekšnieks skaidroja, ka finansiāli palīdz dzīvesbiedre – uzņēmēja, līdz ar to ģimene spēj segt savas saistības, dzīvojot lepnā mājā Langstiņos un braucot jaunā džipā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu