Aizmirstā zeme • IR.lv

Aizmirstā zeme

6
Reinis Pļaviņš

Latvijā jāattīsta ražošana, kas balstās divās drošās pasaules tendecēs – cilvēku skaita pieaugums un transporta sadārdzināšanās

Pašlaik Latvijā pastāv divi savstarpēji saistīti valsts attīstības plānošanas dokumenti – Latvijas Ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030.gadam un Nacionālais attīstības plāns (NAP). Stratēģijas galvenais trūkums ir tas, ka autori kļuvuši par lineārā jeb nebeidzamās izaugsmes modeļa upuriem, lai arī saprātīgi būtu attīstīt vairākus scenārijus un tad izvēlēties Latvijā veicamu pasākumu kopumu, kas ļautu audzēt valsts labklājību ar dažādiem pasaules notikumu attīstības modeļiem. Tā kā NAP ideoloģiski ir pakļauts stratēģijai, šīs kļūdas sekas caurvij arī NAP pašreizējo redakciju.

Dzīvojot šajā pārsteigumu pilnajā laikā, reti kurš uzdrošinās izteikt detalizētas prognozes 20 gadiem, taču divas tendences pasaulē ir stabilas – cilvēku skaita pieaugums līdz 2050.gadam un ar naftas deficītu saistītais cenu kāpums, jo īpaši transporta nozarē. Tātad ir skaidrs, ka pārtiku pasaulē pārdot kļūs vieglāk un tās cenas augs. Īpaši ņemot vērā to, ka lielākais cilvēku pieaugums gaidāms pasaules daļās, kas jau tagad nespēj sevi nodrošināt ar pārtiku. Var arī secināt, ka tehnoloģiski ietilpīgā un līdz ar to salīdzinoši dārgā enerģijas ražošana no atjaunojamiem resursiem kļūs aizvien konkurētspējīgāka ar enerģiju, kas ražota, dedzinot fosilos ogļūdeņražus.

Ko šie vienkāršie secinājumi, kas izriet no vispārpieņemtām pasaules notikumu attīstības tendencēm, nozīmē Latvijai? Pavisam vienkārši – būtu jāattīsta ražošana nozarēs, kurām nav nepieciešamas importētas izejvielas, lai, nodrošinot ar darbu Latvijas iedzīvotājus, varētu ražot konkurētspējīgus produktus ar maksimālu pievienoto vērtību. Būtu arī lieliski, ja šīs nozares apkalpotu kādu no drošajām tendencēm – cilvēku skaita pieaugumu vai enerģijas deficītu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu