Demokrātijas klikšķis • IR.lv

Demokrātijas klikšķis

1
Aivars Ozoliņš

Interneta vēlēšanas ļautu apšaubīt demokrātijas galvenās procedūras leģitimitāti

Internetā var iepirkties, kārtot biznesa un banku darījumus un daudz ko citu. Piemēram, igauņi jau vairākus gadus rāda, ka var arī balsot vēlēšanās. Un arī Latvijas valdība nupat lemj, vai ieviest interneta balsošanu. Tas taču būtu tik ērti – klik, klik, un Saeima ievēlēta! 

Daži politiķi tā iekarsuši, ka gribētu jau nākamvasar internetā vēlēt pašvaldības. Tā dēvētā Olšteina grupa jeb Brīvie demokrāti pat piedraud – ja tā nebūs, galvām jāripo! «Latvija ir gatava e-vēlēšanām,» paziņo grupas aktīvisti. (Tikai nesaka vai nezina, ka «e-vēlēšanas» jeb elektronikas izmantošana balsošanā nav tas pats, kas «i-vēlešanas» jeb balsošana internetā, ko viņi vēlas panākt.)

Vai nu galvas ripos, vai neripos, taču ieviest interneta balsošanu līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām vairs nevar pagūt. Jāteic – par laimi. Likme ir pārāk augsta – vēlēšanu leģitimitāte un līdz ar to demokrātijas normāla funkcionēšana. Tā būtu pārāk liela cena par mieru un saticību pašreizējā valdības koalīcijā, kurā dažiem piepeši ļoti vajag šādu miljonus latu vērtu projektu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu