Eiropa izaicina Gazprom • IR.lv

Eiropa izaicina Gazprom

2
Alans Railijs: «Baltijas valstu premjerministrus vajadzētu dabūt vienā istabā, un lai viņi uzspēlē kādu spēli. Kurš uzvar, tas dabū sašķidrinātās gāzes termināli.»
Anita Brauna

Krievijas tradicionālais ierocis – gāze – var kļūt par ieroci Rietumu rokās

Eiropas Komisijas (EK) sāktā izmeklēšana nostāda Gazprom eksistenciālas izvēles priekšā – turpināt veco biznesa modeli un zaudēt vai arī kļūt par modernu uzņēmumu un izmainīt Krievijas enerģētikas politiku. Tā uzskata viens no britu ietekmīgākajiem konkurences likumu pētniekiem, Londonas The City Law School profesors Alans Railijs. Viņš pētījis arī Eiropas un Krievijas enerģētikas tirgus regulējumu. 

Konkurences ģenerāldirektorāta sāktā izmeklēšana pret Krievijas gāzes gigantu varētu izvērsties par vienu no pēdējo gadu nozīmīgākajām pretmonopola lietām Eiropā. EK ir paziņojusi, ka tur aizdomās Gazprom par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un pārbaudīs, vai tas nepiemēro nepamatoti augstas cenas un neliek šķēršļus brīvai gāzes plūsmai starp dalībvalstīm. Pērnruden Gazprom birojos vairākās Eiropas valstīs tika veiktas kratīšanas. Gazprom ir vienīgais gāzes piegādātājs Latvijai un kontrolē vietējo uzņēmumu Latvijas gāze. Iztaujājām Alanu Railiju par EK izmeklēšanas iespējamiem ieguvumiem, Gazprom stratēģiju Eiropā un Baltijas valstu alternatīvām.

Kādas sekas prognozējat Eiropas Komisijas sāktajai izmeklēšanai pret Gazprom, kuru tur aizdomās par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu?
Šī lieta ir liela problēma Gazprom. Kremlis sākotnēji reaģēja, izdodot dekrētu, bet tas vairāk parādīja Krievijas vājumu, nevis spēku. Dekrēts aizliedz Gazprom bez valdības piekrišanas sniegt informāciju [ārvalstu varas iestādēm] un mainīt līgumus. Taču ES ierosināja lietu tikai tāpēc, ka jau ir ieguvusi pietiekami daudz pierādījumu Gazprom praksei, ko uzskata par nelikumīgu. Papildus EK var vākt pierādījumus ES teritorijā un lūgt tos jebkuram citam uzņēmumam, ar kuru Gazprom ir darījumi. Tā ka informācija EK nebūs problēma.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu