Zelta rudens? • IR.lv

Zelta rudens?

5
Pauls Raudseps

Dragi ir nopircis kopējai valūtai laiku. Jācer, ka ES valstu vadītāji to pratīs izmantot

Septembra pirmās nedēļas eirozonā bija skaistas. Pēc Eiropas Centrālās bankas prezidenta Mario Dragi jūlija beigās teiktā, ka ECB ir gatava darīt «visu nepieciešamo, lai saglabātu eiro, un, ticiet man, ar to pietiks», gan tirgi, gan politiķi ar visai mierīgu sirdi devās garajās augusta brīvdienās un septembra sākumā atgriezās darbā priecīgās priekšnojautās. 

Dragi nepievīla. 6.septembra preses konferencē viņš norādīja, ka dažu eirozonas valstu maksātās procentu likmes būtiski palielinājušas bažas, ka šīs valstis varētu nākotnē atstāt eirozonu, un pateica, ka ECB ir pienākums šādus tirgus izkropļojumus novērst, neierobežotā daudzumā pērkot šo valstu parādzīmes. Tas pazeminās likmi, kuru šīs valstis maksā par aizdevumiem, un mazinās tirgus dalībnieku vēlmi censties pelnīt ar spekulācijām par eirozonas izjukšanu. Dragi gan izvirzīja arī priekšnoteikumu šāda atbalsta sniegšanai – valstij ir jāpiesakās uz palīdzību no eirozonas glābšanas fondiem un līdz ar to jāuzņemas saistības budžeta deficīta un parāda samazināšanai. 

Tirgus reakcija bija strauja, un pēc Dragi paziņojuma briesmu zonas valstu –  Spānijas un Itālijas – obligāciju likmes strauji samazinājās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu