Iedrošinājums doties ceļā • IR.lv

Iedrošinājums doties ceļā

8

Atmiņas par reiz redzētām pilsētām, vēlreiz izbaudītas pirmatklājēja sajūtas un vienkārši labs garastāvoklis – tāda bija mana iepazīšanās ar ļoti neparasto Ilonas Balodes ceļojuma grāmatu Rīga-Pekina jeb ceļošana un izdzīvošana nesezonā

2010.gada 23.februāra rītā, iekāpjot 11.tramvajā Rīgā, Ilona kopā ar savu draugu mūziķi Rolandu Ūdri sāka ceļu uz Pekinu. Grāmatas virsrakstā tikpat labi iederētos arī vārdi «mūsu neparastie un neticamie piedzīvojumi». Tā ir dokumentāls trilleris, kurā varoņi priecājas, dažkārt burtiski cīnās par izdzīvošanu, piepelnās kā ielu muzikanti, raksta ceļojuma dienasgrāmatu, sastopas ar nopietnām problēmām un izpalīdzīgiem cilvēkiem. Saprotams, ar obligātajām laimīgajām beigām. Kā man reiz teica kāds Turcijā satikts stopotājs no Polijas, «šādi ceļot iespējams tāpēc, ka cilvēki visā pasaulē patiesībā ir daudz labāki, nekā mēs iedomājamies».

Man parasti ir pārāk daudz bagāžas, lai izvēlētos stopošanu kā pārvietošanās līdzekli, tomēr esmu veicis vairākus līdzīgus ceļojumus. Piemēram, pirms dažiem gadiem sešās nedēļās ar satiksmes autobusiem nesteidzoties veicu ceļu no Rīgas līdz Vanai, kas atrodas netālu no Turcijas robežas ar Irānu.

Eiropā šādai ceļošanai kā diezgan masveidīgai parādībai pamatus lika kāda grāmata. 1973.gadā anglis Tonijs Vīlers un viņa sieva austrāliete Morīna ar sabiedrisko transportu dažos mēnešos aizceļoja no Londonas līdz Nepālai, pa ceļam šķērsojot Balkānus, Turciju, Irānu, Pakistānu un Indiju. Kā atbilde uz neskaitāmajiem jautājumiem «kā jums tas izdevās» jau Austrālijā tapa grāmatele Across Asia on the Cheap, kas ātri kļuva par bestselleru. Panākumu iedrošināti, Vīleri devās jau 18 mēnešus ilgā ceļojumā pa Āziju un 1975.gadā lētā ķīniešu viesnīcā Singapūrā pabeidza darbu pie ceļveža South-East Asia on Shoestring.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu