Iegulda zemē • IR.lv

Iegulda zemē

3
Inta Lase

Lētie kredīti lauku zemes iegādei plānoti vidusslāņa atbalstam, taču puse no pirmā miljona saņēmējiem ir lielsaimnieki

Lauksaimnieki miljonāri, savu pagastu deputāti un novada labākie jaunie graudkopji – tik raibs ir zemnieku saimniecību saraksts, kas saņēmušas valsts subsidētos kredītus lauksaimniecības zemes iegādei. Programmas politiskais mērķis, pēc zemkopības ministres Laimdotas Straujumas vārdiem, ir deldēt plaisu starp lielzemniekiem un sīkzemniekiem, jo «arī zemniekiem ir vajadzīga vidusšķira», taču pagaidām redzams, ka naski lēto kredītu ņēmēji ir tieši lielzemnieki.

Projektā divu gadu laikā valsts ieguldīs 10 miljonus, taču, ja gribētāju būs vairāk, esot saņemts premjera solījums par papildu subsīdijām. Trīs mēnešu laikā, kopš sākta valsts atbalstītā zemes iegādes kreditēšanas programma, izdevīgos līgumus noslēgušas jau 16 zemnieku saimniecības, pavisam iegādājoties 604 hektārus zemes. Kopējā aizdevumu summa sasniedz 829 tūkstošus latu, kas zemniekiem bankai jāatmaksā 20 gadu laikā.

Analizējot programmu, rodas divi būtiski jautājumi – vai subsidētie kredīti nepaver jaunas politbiznesa iespējas un vai par tiem pirktā zeme nekļūs par tālāku spekulāciju objektu. Pret otro iespēju valsts šķiet visai labi nodrošinājusies. Saskaņā ar noteikumiem vismaz 10 gadus zeme jāizmanto lauksaimnieciskai ražošanai. To nedrīkst pārdot, iznomāt, dāvināt. Darījumus ar zemi liedz arī zemesgrāmatā nostiprināts apgrūtinājums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu