Apsteidzam Šveici • IR.lv

Apsteidzam Šveici

8
Pauls Raudseps

Biežāk parādās ziņas par aizdomīgiem darījumiem, izmantojot Latvijas bankas

Austrumu klātbūtne Latvijas banku sistēmā, kas nekad nav bijusi maza, sasniegusi jaunas augstienes. FKTK dati rāda, ka gada laikā no 2011. līdz 2012. gada jūnija beigām nerezidentu depozīti Latvijas bankās pieauguši par 1,2 miljardiem latu, sasniedzot  5,77 miljardus. Šajā laikā nerezidentu īpatsvars noguldījumos pieaudzis no 41% līdz 49,6%. Kā nesen atzīmēja ziņu aģentūra Bloomberg, tas ir manāmi vairāk nekā pat Šveicē, kur šis īpatsvars ir 43%. Gan relatīvi, gan arī absolūtos skaitļos nerezidentu depozītu lielums Latvijas bankās ir sasniedzis vēsturē augstāko līmeni. 

Tā iemesli nav tālu jāmeklē. Putina atgriešanās prezidenta krēslā Maskavā daudziem likusi secināt, ka kleptokrātijas spiediens nākamajos gados tikai pieaugs, un līdz ar to meklēt drošāku patvērumu savai naudai. Kapitāla bēgšana no Krievijas pieauga no 34,3 miljardiem dolāru 2010.gadā līdz 80,5 miljardiem 2011.gadā, un 2012.gada pirmajā ceturksnī vien sasniedza 33,9 miljardus. 

Kaut kur šai naudai jāpaliek, taču drošo vietu skaits sarūk. Kipra, viena no tradicionālajām «tumbočkām», kurā krieviem paticis glabāt naudu, pēdējā laikā kļūst aizvien nedrošāka. Tās banku sistēma ir cieši saistīta ar agonējošo Grieķiju, un šovasar tās valdība paziņoja par nepieciešamību glābt otro lielāko banku. Nesenā rakstā par nerezidentu noguldījumu lielo pieaugumu Latvijā Bloomberg norāda, ka «Kipras ekonomiskās nedienas mudina turīgus noguldītājus no bijušās PSRS meklēt savai naudai citu mājvietu ārzemēs».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu